Inloggen als federatielid

Wandeltempo’s en verschillende types wandeltrainingen

Een goed begin is het halve werk

Je volgende wandeluitdaging tot een goed einde brengen, begint met een nauwgezette voorbereiding. Want vergeet vooral niet: wandelsport is niet voor niets ook een sport. En net als bij andere sporten is het belangrijk om goed te trainen om je wandeldoelen te behalen. Niet alleen zal je beter presteren en meer kunnen genieten, maar ook om blessures te vermijden is het belangrijk om gestaag op te bouwen. Een trainingsschema volgen is dan ook ideaal om jezelf gemotiveerd te houden en op een verantwoordelijke manier toe te werken naar je sportieve doel.

Een trainingsschema bestaat idealiter uit verschillende soorten trainingen en dit aan verschillende snelheden. Ze brengen niet alleen variatie, maar zullen uiteindelijk ook je conditie ten goede komen. Daarom geven we een kort woordje uitleg over deze specifieke elementen van een trainingsschema.

Aan welk tempo wandel ik het best?

Het wandeltempo is simpelweg de snelheid waarmee je stapt. Net zoals bij lopers of fietsers verschilt ook het wandeltempo van persoon tot persoon. Bij een gemiddelde en geoefende wandelaar ligt dit tempo rond de 5 à 6 kilometer per uur, ideaal om lange afstanden te stappen. Tijdens je training kan je dit oefenen door geleidelijk aan je snelheid te verhogen. Eénmaal je vlot een afstand aan bijvoorbeeld 4 km/h stapt, kan je je tempo bij de volgende trainingen stelselmatig verhogen. Goed getrainde wandelaars stappen vaak aan 6 à 7 km/h, maar hiervoor moet je echt wel stevig doorstappen. Dit tempo is trouwens niet voor iedereen weggelegd, dus pin je hier zeker niet op vast.

Wandelen in Vlaanderen

De verschillende trainingsschema’s van wandel.be maken gebruik van drie verschillende tempo’s.

Tempo 1: zeer rustig stappen, recuperatie (ca. 4 km/h)

Tempo 2: comfortabel stappen, praattempo (ca. 5km/h)

Tempo 3: goed doorstappen (ca. 6km/h)

Opgelet: beginnende wandelaars gaan het best rustig van start. Kies in het begin voor een laag tempo dat je kan volhouden. Let erop dat je nog steeds vlot kan praten tijdens het stappen. Na enkele weken zal je merken dat het vlotter gaat, maar forceer niets en ga niet sneller stappen dan nodig is.

Verschillende soorten wandeltrainingen

Om zo veel mogelijk uit je voorbereiding te halen, voorzie je best verschillende soorten wandeltrainingen in je schema. Afhankelijk van de duur en de intensiteit van de wandeltrainingen spreken we over rustige wandelingen, tempo- of duurwandelingen en intervalwandelingen. Hieronder geven we een kort woordje uitleg bij de verschillende types aan wandeltrainingen.

Rustige wandelingen

Een rustige wandeling voer je uit aan een tempo van 4 tot maximum 5 km/h. Deze rustige trainingen zijn vooral bedoeld om je conditie en uithoudingsvermogen langzaam op te bouwen. Rustige trainingen kunnen voor gevorderde wandelaars ook gebruikt worden als hersteltrainingen, zo krijgen spieren de kans om optimaal te recupereren van een zware inspanning.

Tempo- of duurwandelingen

Bij dit type wandelingen stap je een goede tijd aan éénzelfde tempo door. Stappen doe je aan een constante snelheid van 5 of 6 km/h (afhankelijk van je niveau). Deze trainingen leren je lichaam langdurig aan een bepaalde snelheid wandelen.

Intervalwandelingen

Intervalwandelingen zijn wandelingen waarbij je aan verschillende tempo’s stapt. Je leert als het ware spelen met de verschillende snelheden; in je verschillende trainingen zal je tempo’s combineren. Ze zijn niet alleen bedoeld om je snelheid te verhogen, ook je algemene conditie heeft er baat bij.

Wandeltempo’s en soorten trainingen kan je (naar gelang je niveau) combineren in een trainingsschema. Zo kom je telkens goed voorbereid aan de start van je volgende wandeluitdaging. Bij wandel.be hebben we drie soorten trainingsschema’s uitgewerkt. Van een ‘Start to Walk’ gids die je voorbereidt op een wandeling van 5 of 10 km tot een handleiding voor het wandelen van een halve (21km) of volledige marathon (42km). Waag je je aan een uitdaging van 80 – 100 km? Ook daarvoor hebben we praktische trainingsschema’s uitgewerkt.

Bereid je voor met de tochten uit de wandel.be kalender

Niets beter dan een wandeltocht georganiseerd door de wandelclubs van Wandelsport Vlaanderen vzw ter voorbereiding (of uitvoering) van je wandeluitdaging! Of misschien is een Flanders Trails wel iets voor jou? Neem snel een kijkje op de wandelkalender voor het volledige aanbod.

Meer wandeltips?

Andere artikelen