Inloggen als federatielid

Passie voor wandelen: Emmanuëlla Wyckmans wandelt voor het goede doel

Wandelen naar Compostela.
Wandelen naar Compostela.

Heel wat wandelaars hebben het hart op de juiste plaats en koppelen hun wandelinspanningen aan een goed doel. Zo heeft ook de Limburgse Emmanuëlla Wyckmans een bijzonder verhaal te vertellen. Haar passie voor wandelen ontstond jaren geleden, om te leren overleven toen haar zoon verongelukte. Uiteindelijk bracht de wandelsport tijdens de lente van 2024 misschien wel dé uitdaging van haar leven: solo wandelen van het Spaanse Burgos naar Santiago de Compostela. Het werd een emotionele ervaring om nooit meer te vergeten en als klap op de vuurpijl zamelde ze een indrukwekkend bedrag in voor ALS-onderzoek.

Tekst: wandel.be - Foto's:

Wandelen als rouwproces

Mensen starten met wandelen omwille van heel diverse redenen. Emmanuëlla leerde de wandelsport kennen om te leren overleven na het verlies van haar zoon. “In 2016 is mijn zoon verongelukt. Ik zou in dagtherapie gaan, maar toen ontdekte ik het wandelen”, verduidelijkt ze. De wandelvonk sloeg uiteindelijk over tijdens een levensloop in Maaseik. “Ik schreef me in voor een korte wandeling, maar die werd uiteindelijk een tocht van vijf uur. Na jaren zonder sport was dat niet het slimste idee, maar uiteindelijk ging mijn wandelverhaal op die manier wel van start. Ik bouwde al snel – deze keer wel verantwoord – op tot tochten van 20 kilometer en meer en had de smaak helemaal te pakken.” Wandelen doet Emmanuëlla ook op tochten van haar plaatselijke wandelclub De Bos- en Heikabouters. “Wandelen in een club kan ik alleen maar aanraden. Ik heb er al heel wat wandelmaatjes leren kennen, het is gewoon enorm gezellig en daarnaast heb je nog een heleboel andere leuke voordelen.”

Naar Compostela, beslissing van het publiek

Het waren uiteindelijk ook enkele wandelvrienden die het zaadje plantten om in 2024 naar Compostela te stappen. “Eigenlijk ben ik helemaal niet katholiek en daarom hield ik de boot wat af. Maar het idee bleef toch door mijn hoofd spoken.” Uiteindelijk legde Emmanuëlla de beslissing in de handen van het grote publiek. “Ik schreef me in voor het VTM-programma Wat zou jij doen? en finaal werd de knoop door het publiek doorgehakt.” Het oorspronkelijke plan was om een 100-tal kilometer te wandelen, maar dat werd al snel gewijzigd. “Vanuit Burgos zou ik vertrekken voor een solotocht van een 500-tal kilometer met als doel: aankomen in Santiago de Compostela op m’n 60e verjaardag”, vertelt Emmanuëlla.

Wandelen naar Santiago de Compostela.

Wandelen met een bijkomend doel

Emmanuëlla wandelde niet zomaar naar Compostela. Met de tocht wilde ze zoveel mogelijk geld inzamelen voor ALS-onderzoek. En dat goede doel is niet lukraak gekozen. Binnen haar familie werd er namelijk een heel agressieve vorm van familiale, erfelijke ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) vastgesteld. “Al heel wat familieleden verloren de oneerlijke strijd tegen de ziekte. In 2013 kreeg ook ik te horen dat ik drager ben van het gen, vroeg of laat zal ik dus ook ziek worden. In 2019 stapte ik de Dodentocht t.v.v. ALS. In 2020 zou ik dat opnieuw doen, maar helaas stak corona daar een stokje voor. Daarom wilde ik tijdens mijn tocht naar Compostela opnieuw zoveel mogelijk geld inzamelen.” Als extra motivatie liet ze vóór haar afreis zelfs een tatoeage zetten.

Passie voor wandelen met Emmanuëlla Wyckmans.

Verjaardag vieren op stap

Begin juni 2024 voltooide Emmanuëlla de trektocht van Burgos naar Santiago de Compostela. Het werd een emotionele, maar ook heilzame tocht. “Het was de eerste keer sinds mijn zoon verongelukte, dat ik me echt nog eens gelukkig voelde. De tocht heeft me helemaal tot rust gebracht. Het afzien van de stevige beklimmingen geeft enorm veel voldoening en de rust van de kabbelende beekjes of de fluitende vogens die je rondom je hoort, is echt heilzaam. Ik raad het dan ook iedereen aan om zelf eens de tocht te ondernemen.” Uiteindelijk ging de tocht – ondanks de typische wandelkwaaltjes en een verzwikte enkel – vlotter dan verwacht. “Het verliep zo goed dat ik zelfs te vroeg in Compostela arriveerde. Ik vierde mijn 60e verjaardag uiteindelijk ergens tussen Finisterre en Muxia.” Emmanuëlla was duidelijk nog niet uitgewandeld en klokte af op een tocht van ongeveer 700 kilometer.

Andere wandelaars inspireren

De tocht naar Compostela bracht Emmanuëlla niet alleen innerlijke rust, maar zorgde uiteindelijk ook voor ruim € 10.000, een fiks bedrag bestemd voor ALS-onderzoek. Op de vraag of er een volgend project volgt, hoeft Emmanuëlla niet lang na te denken. “De ervaring was zo overweldigend dat ik eerst even moet bekomen van de tocht, maar het idee om misschien volgend jaar vanuit Porto naar Compostela te wandelen is er wel al”, besluit Emmanuëlla. Ondertussen blijft ze vooral in haar Limburgse thuisbasis stappen en wil ze mensen verder inspireren met haar verhaal. En dit, ondanks alle tegenslagen, steeds met een aanstekelijk enthousiasme.

De reeks 'passie voor wandelen' verschijnt in het wandel.be magazine, hét tijdschrift over wandelen, gezondheid en natuur. In het driemaandelijks tijdschrift lees je over wandeltips in binnen- en buitenland, wandeluitrusting, gezondheid en veel meer. Leden van Wandelsport Vlaanderen vzw ontvangen dit bovendien gratis.

Ontdek het wandel.be magazine

Andere artikelen