Inloggen als lid Inloggen als clubbestuurder

Wandelen op de Luxemburgse Minett Trail: mijngeschiedenis in het land van de rode rotsen

Wie wandelen in het Groothertogdom Luxemburg zegt, denkt meteen aan het razend populaire Mullerthal, een regio in het noordoosten van het land die ook wel eens Klein-Zwitserland wordt genoemd. Ook de Eislek Trail staat voor menig wandelaar op de verlanglijst. Veel minder bekend als wandelgebied is de Minett, in het uiterste zuidwesten van het land. Met z’n roestende hoogovens, gesloten ijzerertsmijnen en oude treinsporen werd het gebied niet echt als aantrekkelijk bestempeld. Enkele jaren geleden kwam daar echter verandering in, wanneer Esch-sur-Alzette in 2022 Culturele hoofdstad van Europa werd. Dit leidde onder meer tot de creatie van de 90 kilometer lange Minett Trail, die je meeneemt op avontuur dwars door de regio, ooit de heimat van de Luxemburgse staalindustrie. De restanten zijn nog overal zichtbaar in het landschap, maar stilaan neemt de natuur opnieuw de bovenhand. Ga mee op verkenning door de Minett, ‘het land van de rode rotsen’.

Tekst: wandel.be - Foto's: Stefaan Bailleur

De Minett Trail kort samengevat

De Minett Trail loopt officieel van Clemency tot Dudelange of Bettembourg (in Esch-sur-Alzette vind je de splitsing), maar is in beide richtingen uitstekend bewegwijzerd. De getrainde trailwandelaar kan er zijn hart zeker en vast ophalen, maar de Minett Trail is ook toegankelijk voor de wandelaar die op eigen tempo de regio wil verkennen. De 90 kilometer lange route is immers opgedeeld in een tiental etappes, met afstanden die variëren van 6 tot 15 kilometer. Dubbel handig is dat het start- en eindpunt van deze etappes zich steeds aan een station bevinden. Het openbaar vervoer in het Groothertogdom Luxemburg is bovendien gratis! Bij wandel.be gingen we op verkenning en bespreken we een paar highlights op de route.

Natuurreservaat Haard Hesselsbierg Staebierg

Beginnen doen we nabij Dudelange Gare Usines, waar de voormalige staalfabriek het startpunt inluidt van de Minett Trail. Al snel gaat het steil omhoog, het bos van de Laangebierg in. Geruime tijd wandelen we door het prachtige natuurreservaat Haard Hesselsbierg Staebierg, waar een mix van weelderige boshellingen en rode rotsformaties wordt afgewisseld met vlakke weideterrassen. Zestig jaar geleden was dit gebied nog een open ertsgroeve en de opvallende, diepe inzinkingen herinneren nog steeds aan het mijnverleden. Het wandelpad slingert zich tot bij het uitzichtpunt Humpen, waar een grote stalen kiepketel meteen in het oog sprint. Op de heuvel opent zich een fenomenaal panorama op een van de langste en indrukwekkendste rotswanden van Europa. De rest van het traject is een opeenvolging van stille bossen en open weides onder de soms bijna-verticale wanden van rode zandsteenrotsen.

Overnachten in een typische ‘Kabaisercher’

De wandeldag eindigt voor ons aan het station van Kayl, handig om onze overnachting in Bergem te bereiken. Wil je helemaal in het thema van de Minett Trail blijven? Boek dan zeker een overnachting in een zogenaamde ‘Kabaisercher’. Deze uitzonderlijke logeerplaatsen (te boeken via simpleviu.com) vallen op door de architecturale en kunstzinnige pracht. Zo kan je verblijven in een gerenoveerde treinwagon, een oud waterreservoir of een voormalig administratiekantoor van de mijn. Zelf brengen we de nacht door in een duurzaam wikkelhuisje, gebouwd met 24 lagen gerecycleerd en samengeperst karton, hout en vlas.

Van mijnbouwgebied naar natuurreservaat: Ellergronn

Een tweede verkenning van de Minett Trail brengt ons in Ellergronn. Vroeger een mijnbouwgebied, vandaag de dag een natuurreservaat. Neem op de wandelroute de tijd voor een kijkje in het mijnwerkersmuseum Cockerill. Naast het museum opende recent ook het Ellergronn bezoekerscentrum, waar je alles leert rond het klimaat. Een leuk extraatje: van hieruit kan je enkele boeiende wandelingen maken door het prachtige natuurgebied Europa Natura 2000.

De hoogovens van Belval

Verder op de Minett Trail wandelen we Belvaux binnen. In deze groene en stille omgeving doemen plots twee hoge, roestige torens op: de voormalige hoogovens van de staalindustrie met eromheen oude fabrieksgebouwen. Nadat de staalindustrie eind jaren 90 echter uit Belval vertrok, besliste de overheid om niet te slopen, maar de site om te vormen. En met succes, want Belval is nu een hippe universiteitscampus, met een concerthal, theater en veel restaurants. Nog wat energie over? De hoogovens kan je ook beklimmen!

Minett Park in Fond-de-Gras

Een hoogtepunt langs de wandelroute is ongetwijfeld het Minett Park in Fond-de-Gras. Hier ga je op een interactieve manier terug in de tijd en ontdek je het goed bewaarde industrieel erfgoed. Maak een treinrit met de oude stoomlocomotief ‘Train 1900’ of bewonder het bijzonder mooie stationnetje, dat met liefde en respect voor de geschiedenis werd gerestaureerd.

Natuurgebied Prënzebierg – Giele Botter

Onze verkenning van de Minett Trail eindigt in het natuurreservaat Prënzebierg – Giele Botter. Ook hier is het duidelijk dat de natuur opnieuw de bovenhand krijgt sinds de stopzetting van de mijnbouw. Door de ijzerhoudende grond is het vooral uitkijken naar de talrijk bloeiende pyramidenorchidee of hondskruid. Maar er zijn ook heel wat amfibieën, reptielen en vleermuizen te vinden. De voormalige mijngang Giele Botter wordt gemarkeerd met een koolmijnwagon vol stenen. Onze wandeltocht afsluiten doen we met een bezoek aan het biermuseum Brasserie Nationale (Bescharage), waar we uitgebreid napraten over hoe Luxemburg er een nieuwe wandelparel bij heeft…

Zin gekregen om zelf de Minett Trail te ontdekken? Alle praktische informatie vind je op de website van Visit Luxembourg.

Meer wandelinspiratie?

Andere artikelen