Inloggen als federatielid

Eislek paden, populaire wandelbestemming in het Groothertogdom Luxemburg

Wandelen in Groot Hertogdom Luxemburg
Wandelen in Groot Hertogdom Luxemburg

Het Groothertogdom Luxemburg is een populaire wandelbestemming. Onlangs werd in het noorden van Luxemburg, het Eislek wandelnetwerk uitgebreid met 18 wandelroutes. Ze vormen de ideale tool om de Luxemburgse Ardennen te ontdekken.

Door wandel.be / foto’s en informatie: Visit Luxembourg en Office Régional du Tourisme Éislek

Tussen België en Duitsland

Je zou het bestaan van Luxemburg soms bijna vergeten. Daarom fris je hier je geheugen op. Grenzend aan België, Duitsland en Frankrijk ligt het op één na kleinste land van de Europese Unie: Groothertogdom Luxemburg. Ook gewoon ‘Luxemburg’ genoemd, maar niet te verwarren met de gelijknamige Waalse provincie. En een weetje: de naam Luxemburg is afkomstig van het Oudhoogduits en betekent ‘kleine burcht’.

Éislek Pied

De Éislek Pied’ (Éislek Paden) is een verzameling van de 18 allermooiste wandelingen in de regio Éislek in het noorden van het land. Het gebied is ook bekend als de Luxemburgse Ardennen. Je stapt er door uitgestrekte bosgebieden, glooiende heuvels en diepe valleien.

UNESCO-werelderfgoed in een knus dorpje

Perfect om het dorpje Clervaux en zijn omgeving te ontdekken is het Clervaux pad. De route van 13,5 kilometer brengt je naar de kerk van Saint Côme et Damien en langs de abdij van Saint Maurice. Dat zijn twee architecturale pareltjes in romaanse stijl. Nadien ruil je die prachtige architectuur in voor prachtige natuur. Je vervolgt de wandeling door het bos.

Maar het meest bijzondere aan dit dorp is ongetwijfeld het kasteel van Clervaux. Daar huist ‘The Family of Man’, ook wel de belangrijkste tentoonstelling allertijden genoemd. Het is een unieke fototentoonstelling samengesteld door de Amerikaanse fotograaf Edward Steichen namens het Musem of Modern Art in New York. De collectie bestaat uit 503 foto’s van 273 fotografen uit 68 verschillende landen. The Family of Man schetst een portret van de mensheid en benadrukt dat iedereen deel uitmaakt van één grote familie, zonder de onderlinge verschillen te verhullen. Deze unieke tentoonstelling kreeg niet voor niks de status van UNESCO-wereldefgoed.

De expositie is open van woensdag tot zondag van 12 tot 18 uur.

Fysieke uitdaging rondom een sprookjesstad

Een ander prachtig Éislek Pad is de heuvelachtige route door het dorp Esch-sur-Sûre. Meer zin in een fysieke uitdaging? Dan is dit ideaal! De route is slechts 6,6 kilometer lang, maar best veeleisend. Toch is het zeker de moeite waard. Je wandelt heuvel op, heuvel af rondom het dorp. Het hoogtepunt van de tocht is het uitzicht op Esch-sur-Sûre vanaf uitzichtpunt Kuelebierg. Met de rivier eromheen en het kasteel dat erbovenuit torent lijkt het wel een sprookjesdorp. Het uitzicht vanop de Mariazuil is een ander prachtig hoogtepunt. Je eindigt je route met een passage door de dichte bossen rondom Esch-sur-Sûre. Ondanks de korte afstand, trek je best genoeg tijd uit voor deze wandeltocht.

De wandelingen brengen je steeds naar de must-sees van het dorp in kwestie, uitkijkpunten of de mooiste plekjes in de natuur. Hier vind je alle 18 nieuwe wandelroutes. Door op de route op het kaartje te klikken, kan je het GPX-bestand downloaden. Bij elke wandeling vind je onderaan ook een kaartje met bezienswaardigheden, restaurants en overnachtingsmogelijkheden in de buurt.

Zo gemakkelijk is Luxemburg ontdekken

Éislek, en bij uitbreiding het hele land, is ontzettend toegankelijk. Het openbaar vervoer is er overal gratis! Zo laat je de auto gemakkelijk aan de kant om van het ene Éislekse dorpje naar het andere te reizen. Of wat denk je van een geheel autovrije vakantie naar de Luxemburgse Ardennen? Vanuit Luik-Guillemins neem je rechtstreeks de trein tot Clervaux of andere dorpjes zoals Ettelbruck en Mersch. Via www.mobiliteit.lu/en/ plan je je rit met het openbaar vervoer binnen Luxemburg.

Daarnaast heeft het land zelfs een app voor toeristen: de VisitLuxembourg app. Het is een handige planningstool: bewaar favorieten, check de beste trein-tram-busconnecties en boek eenvoudig je tickets. Ontdek hier wat de app nog meer in petto heeft. Je kan hem ook meteen gratis downloaden. De app is wel enkel verkrijgbaar in het Engels, Frans of Duits.

Op website van Éislek vind je meer activiteiten en overnachtingsmogelijkheden in de regio.

Op www.visitluxembourg.com/ vind je informatie en activiteiten over het hele gebied van Groothertogdom Luxemburg.

Andere artikelen