Inloggen als federatielid

Wandelen in de rustgevende Franse Ardennen

Wandelen in de Franse Ardennen.
Wandelen in de Franse Ardennen.

Vlakbij de Belgische grens bevindt zich een relatief onbekende - maar daarom niet minder interessante – Franse streek. We hebben het over de Franse Ardennen, een departement in het noordoosten van Frankrijk, in de regio Grand Est. De streek behoort tot hetzelfde massief als de Belgische en Luxemburgse Ardennen en staat voor een ongerept bosrijk gebied met kenmerkende heuvels en valleien, bezaaid met parels van pittoreske dorpjes. De landschappen zijn er bij momenten adembenemend, en de wandelmogelijkheden zijn er heel divers. Natuurliefhebbers komen er helemaal tot rust op een ruim aanbod aan bewegwijzerde wandelpaden. Bij wandel.be geven we je alvast wat wandelinspiratie voor je volgende weekendje weg!

Tekst: wandel.be - Bron: parc-naturel-ardennes.fr / ardennes.com - Foto's: Travelbase, Pierre Defontaine

Het regionaal natuurpark: kloppend hart van de Franse Ardennen

Dé trekpleister en wandelparel van de Franse Ardennen ligt in het noorden van de regio. Sinds 2011 wordt een gebied van maar liefst 116.000 ha officieel beschermd als Parc naturel régional des Ardennes. Dit diverse landschap beslaat zo ongeveer een vijfde van de totale regio. Het park bestaat uit 92 gemeenten waaronder Charleville-Mézières, de hoofdstad van de Franse Ardennen. Je ontdekt er onder meer de beboste meanders van de Maas en de Semoy-vallei, de veenachtige heidevelden van het Rocroi-plateau en de heuvelachtige streek van Thiérarche. Het natuurpark bevat maar liefst zeven gebieden met het Nature 2000-label. Je vindt er een schat aan fauna en flora. Zowel de zwarte ooievaar, de ringpootuil als de Europese bever maakten van dit gebied hun thuis. Plantenliefhebbers spotten er onder meer de zonnedauw, veenorchis en de aapjesorchis.

Ontdek het beste van de Franse Ardennen met themawandelingen

Met een ruim aanbod aan kant-en-klare wandelingen geraak je al een eind op pad in de Franse Ardennen, we lichten hier enkele van de vele opties uit. Het natuurpark van de Franse Ardennen verken je bijvoorbeeld met een wandeling in en rond het stadje Monthermé. De Roche à Sept-Heures wandelroute zorgt ongetwijfeld voor enkele ‘wauw-momentjes’ terwijl je het schitterende panorama op de Maaslus bewondert. In Juniville wandel je in de voetsporen van de Franse dichter Paul Verlaine. Vanuit het dorp volg je het circuit Verlaine door de uitgestrekte bossen, langs kabbelende beekjes en schilderachtige velden. Wie weet doe je er ook inspiratie op voor het schrijven van je volgende gedicht? In Charleville-Mézières ontdek je de hoofdstad van de Franse Ardennen. Ga op stadsverkenning door de sfeervolle straatjes en ontdek het Île de Montcy-Saint-Pierre, omringd door de groene oevers van de Maaslus. Nog een tip is de wandeling langs het meer en de vennen van Bairon. Starten doe je in Louvergny, je wandelt er door het prachtige Natura 2000-wandelgebied. Een droom voor vogelspotters en natuurliefhebbers tout court!

Mag het wat meer zijn? Tips voor langeafstandswandelingen

Ook fans van langere afstanden vinden een berg wandelplezier in de Franse Ardennen. Zo doorkruisen enkele GR-routes de Franse Ardennen. Zo loopt de GR 14 van Malmédy naar Parijs over de as Sedan-Grandpré. De GR 16 of ‘het Semois-pad’ verbindt Arlon met Monthermé via Bouillon. Pelgrims vinden dan weer hun gading op de legendarische GR 654, deze pelgrimsroute loopt van Namen tot Vezelay en doorkruist de Franse Ardennen via onder meer Rocroi, Signy-l’Abbaye en Château-Porcien. Het volledige Parc naturel régional des Ardennes verkennen? Met een totaal van 214 kilometer aan lineaire routes en 128 km aan wandellussen komen de belangrijkste bezienswaardigheden aan bod.

Aandacht voor de stilte: Quiétude attitude

Het mag duidelijk zijn, de streek van de Franse Ardennen is een walhalla voor wandelaars en natuurliefhebbers. De natuur beschermen is dan ook een prioriteit in de Franse Ardennen. Zo is het programma Quiétude attitude bedoeld om de locatie van stiltezones bij een breed publiek bekend te maken. Dit bevordert de juiste reflexen om in de natuur de rust te bewaren, die nodig is om de o zo kostbare fauna en flora in stand te houden. In het algemeen gelden vijf basisregels die je best in acht neemt tijdens je wandeling.

  1. Ik ken het bestaan van de stiltezones en bekijk deze voor ik op wandel ga
  2. Ik blijf ten allen tijde op de wandelpaden, des te meer in de stiltezones
  3. Ik respecteer de stilte van de natuur
  4. Waar honden toegelaten zijn, hou ik deze steeds aan de leiband
  5. Ik plan bij voorkeur mijn activiteiten overdag

Praktische informatie

De Franse Ardennen bevinden zich vlakbij de Belgische grens, zo’n 50 kilometer ten zuiden van Namur. De regio is dus ideaal geschikt voor een wandelweekendje weg of zelf een fikse daguitstap. Je wandelingen voorbereiden kan met een gratis wandelgidsje boordevol tips. Zowel korte- als langeafstandswandelingen komen aan bod, net als toeristische informatie en leuke adresjes. Het is een must-have wanneer je op bezoek gaat in de Franse Ardennen. Let wel op wanneer je gaat wandelen: er wordt vaak gejaagd in de Franse Ardennen. Actuele informatie hierover vind je hier . De handige wandelgids kan je downloaden via onderstaande knop.

Op zoek naar nog meer wandeltips in het buitenland?

Andere artikelen