Inloggen als federatielid

Tien musthaves voor de lente-outfit van de wandelaar

Lentekledij
Lentekledij

De lente: het seizoen waarin fluitende vogeltjes en bloeiende flora het begin van aangenamer weer en mildere temperaturen inluiden. En wees nu eerlijk, wie is er geen fan van een stralend lentezonnetje en dagen met meer licht? Voor veel wandelaars kriebelt het dan ook om bij het ontluiken van de lente op pad te gaan en het bloeiende landschap te ontdekken. Maar helaas is er ook een keerzijde aan de medaille. Vaak staat de lente ook garant voor wisselende weersomstandigheden en wispelturige temperaturen. Waar het ’s ochtends vaak nog erg fris is, kan het even later al snel zweten worden. En voor je het weet gooit een fikse regenbui roet in het eten. Daarom is het belangrijk om ook in de lente goed na te denken over je wandelkledij en voorbereid op pad te gaan. Daarom geven we je hieronder tien handige tips om als wandelaar ook in de lente de juiste kledingkeuzes te maken.

Tekst: wandel.be - foto's: Regatta Great Outdoors, Ellen Jacobs

Beginnen doen we met wat algemeen advies. Gezien de schommelende temperaturen en vaak snel veranderende weersomstandigheden in de lente trek je best verschillende, dunne lagen aan in plaats van één dikke laag. Zo kan je immers snel inspelen op de weersveranderingen en zorg je ervoor dat je niet meteen in zweten uitbarst zodra het lentezonnetje zich toont. Deze gekende ‘laagjestheorie’ hou je best in het achterhoofd bij het kiezen van je wandeloutfit.

Een goede onderlaag is cruciaal

Goed begonnen is half gewonnen. Kies voor een goed ademende basislaag die je lichaamstemperatuur prima reguleert en het zweet goed afvoert. Zo hou je je lichaam alvast goed warm én droog. In de lente kies je best voor een sporttechnisch shirt vervaardigd uit bv. polyester (vermijd katoen!). Vanuit deze onderlaag kan je verder je outfit samenstellen.

Bouw op met een tussenlaag

Omdat het in de lente ’s ochtends nog flink fris kan zijn, opteer je dus best voor een tweede laag om je lichaam goed warm te houden. De dikte van deze ‘tussenlaag’ is vaak wat afhankelijk van weersomstandigheden en temperaturen. Ook hier is het vooral belangrijk om kledij te kiezen met ademende kenmerken. Een softshell, fleece of jacket zijn goede voorbeelden.

Trotseer regen en wind met een kwalitatieve buitenlaag

Regen en wind zijn ook in de lente vaak spelbrekers tijdens een wandeltocht. Een goede buitenlaag mag dus zeker niet ontbreken in je wandeloutfit. Kies kledij die zowel water- en winddicht is, maar nog steeds goed ademt. Waterdichte en winddichte regenjassen zijn als buitenlaag een prima keuze.

Laat je jeans thuis, ga voor een wandelbroek

We kunnen het niet genoeg herhalen, maar kies vooral voor een ademende, sneldrogende wandelbroek. Wandelen met een jeansbroek is dus geen aanrader. Het is niet alleen oncomfortabel, bij een fikse regenbui sleep je al gauw heel wat extra gewicht mee. Ga daarom voor een specifieke wandelbroek of wandellegging. Extra handig in de lente is een afritsbroek, waarbij je de lengte kan aanpassen naargelang de temperatuur. Bij regenweer is een regenbroek, die je over de wandelbroek aantrekt, geen overbodige luxe.

Een goed paar wandelsokken is essentieel

Kwaliteitsvolle wandelsokken worden soms nog te vaak over het hoofd gezien, maar ze zijn wel degelijk een van de belangrijkste onderdelen van een goede wandeloutfit. Ze beschermen je voeten onder meer tegen vocht, koude en irritaties als blaren. Bij de aankoop van een paar wandelsokken hou je best rekening met drie zaken: de grondstof waaruit ze vervaardigd zijn, een naad die zo fijn en plat mogelijk is en een goede pasvorm.

Wie het schoentje past…

Een goede wandelschoen is onmisbaar, want tijdens een wandeltocht worden je voeten extra zwaar belast. Misschien is de lente wel ideaal om een nieuw paar schoenen aan te kopen? Leuke vooruitzichten, maar geen gemakkelijke opdracht! De keuze aan schoenen is groot en iedereen heeft een andere lichaamsbouw, verschillende voeten en een eigen stappatroon. Daarnaast speelt ook het type parcours waar je zal wandelen een grote rol bij de keuze. In deze blog leggen we je stapsgewijs uit hoe je de beste keuze maakt.

Denk aan zonnebescherming, ook in de lente

Misschien zijn de temperaturen nog niet zo hoog in de lente, toch is een goede bescherming tegen de zon een absolute must. Vergeet dus zeker je zonnecrème en zonnebril niet wanneer je de deur uit gaat. Ook een hoofddeksel als een pet of leuk hoedje mag zeker niet ontbreken in je wandeloutfit.

Vergeet je waterfles niet!

Deze tip geldt eigenlijk tijdens ieder seizoen, maar zeker ook in de lente. Zorg steeds voor voldoende drinken en een goed gevulde (bij voorkeur herbruikbare) waterfles wanneer je op pad gaat. Zo kom je tijdens je wandeltocht nooit voor verrassingen te staan wanneer er even geen mogelijkheden zijn om bij te tanken.

Gepakt en gezakt onderweg

Zeker bij iets langere tochten mag een wandelrugzak niet ontbreken. Als je volgens het ‘laagjesprincipe’ werkt, is het bovendien handig om overtollige kledij op te bergen in je rugzak wanneer het zonnetje tevoorschijn komt. Ook eerder vermelde zaken als je zonnebescherming en waterfles kan je er eenvoudig in kwijt.

Enkele handige accessoires maken je tocht nóg fijner

Niet meteen kledij-gerelateerd, maar de lente is hét uitgelezen seizoen om met je fotocamera op pad te gaan en leuke kiekjes te maken van de ontwakende fauna en flora. Ben je eerder een fervent vogelspotter? De lente is het seizoen bij uitstek om heel wat vogelsoorten te observeren en identificeren. Vergeet dus zeker je verrekijker niet.

Stel je wandeloutfit samen in de wandel.be shop

Je vindt er een brede waaier aan wandelkledij voor ieder seizoen.

Meer wandeltips?

Andere artikelen