Inloggen als federatielid

Veilig wandelen: zo verhoog je je zichtbaarheid in het verkeer

Als wandelaar en dus als zwakke weggebruiker is het belangrijk om goed op te vallen in het verkeer. Zeker in het donker. Wist je dat, als je donkere kledij draagt en gaat wandelen op een donkere dag automobilisten je pas opmerken vanop twintig meter? Ook op heldere dagen is het belangrijk om goed op te vallen. Onder het motto ‘ik wandel veilig’ geven we je graag enkele tips om veilig te wandelen en meer op te vallen in het verkeer.

Tekst: wandel.be, foto 1-3: Jo.photographix, foto 4: Gilbert Floch, foto 5: Regatta Great Outdoors

Kies voor kleurrijke kledij

Een ongeval gebeurt snel. Kies daarom steeds voor kleurrijke kleren. Deze vallen beter op, ook overdag. In het donker, bij regen of mist is opvallen nog extra belangrijk. Het dragen van reflecterende kledij of accessoires is dan geen overbodige luxe. Onderzoek leert dat wanneer het donker is, automobilisten je met donkere kledij pas vanop twintig meter in hun koplampen opmerken. Je bent dus zelfs voor oplettende chauffeurs, zo goed als onzichtbaar. Een wandelaar met kleurrijke opvallende kledij wordt al vanop 50 meter opgemerkt. Een wandelaar die de kleuren ook aanvult met reflecterend materiaal wordt al gezien op 150 meter. Kiezen voor kleur en reflectie kan dus je leven redden.

Fluo of reflecterend?

Overdag ben je met fluorescerende kleuren goed zichtbaar, ook als het regent. Een fluohesje aantrekken is dan een goede keuze. Fluokleren hebben echter ook hun beperking, want ze werken enkel met het zonlicht. Reflectoren daarentegen kaatsen alle licht terug naar de lichtbron. De reflectie door autolichten gebeurt bij reflecterend materiaal het beste ter hoogte van de lichtbron. Voor wandelaars betekent dit dus redelijk laag, ter hoogte van de lichten van de auto's. Een reflecterende band rond de enkels is dus erg effectief. Zorg ook voor reflectie op de voor-, achter- en zijkant van je lichaam. Je weet immers niet van welke kant het mogelijke gevaar kan komen.

De bekendste uitvoering om jezelf zichtbaarder te maken, is het fluohesje. Deze hesjes werken zeer effectief, want ze combineren fluorescerend en reflecterend materiaal. Toch is niet elke wandelaar te overtuigen om het soms weinig flatterende hesje te dragen. Maar er bestaan natuurlijk ook heel wat andere mogelijkheden. Denk maar aan de vele gadgets en accessoires die op de markt zijn: reflecterende sleutelhangers, arm-en beenbanden, stickers, tape, petjes,... Maar je kunt natuurlijk ook bewust je wandeluitrusting gaan kiezen. Heel wat jassen, softshells, rugzakken, maar ook broeken en schoenen hebben vaak ingewerkte reflecterend elementen. Let bij de aankoop van reflecterend materiaal wel op de kwaliteit van het product. Gekleurde reflectoren weerkaatsen het licht bijvoorbeeld een stuk minder dan zilvergrijze reflectoren. De gekleurde filmlaag slikt namelijk een deel van het licht op. Goed reflecterend materiaal herken je aan de Europese kwaliteitsnorm, aangeduid met de letters CE.

Val op in het verkeer

Verplichte verlichting voor groepen

Bij duister, felle regen of mist (zonder goede zichtbaarheid tot op 200 meter) moet een groep wandelaars volgens de wegcode verplicht verlicht zijn. De wetgever heeft de term 'groep' niet duidelijk afgebakend, maar je kiest natuurlijk het best voor optimale veiligheid. Extra zichtbaarheid kan nooit geen kwaad! Als een groep met begeleiding ervoor kiest om rechts op de rijbaan te stappen, dan moet het witte licht links vooraan te vinden zijn, het rode licht links achteraan. Loopt de groep links op de rijbaan (verplicht achter elkaar) dan bevindt het rode licht zich rechts vooraan, het witte licht rechts achteraan. Is de groep lang, dan is het bovendien verplicht om op de flanken bijkomende witte lichten te voorzien die in alle richtingen zichtbaar zijn.

Verplichte verlichting voor een groep wandelaars

Met de campagne 'Ik wandel veilig' wil Wandelsport Vlaanderen vzw alle wandelaars en wandelclubs bewuster maken van de gevaren op de weg en een aantal tips meegeveven om die gevaren zo goed mogelijk uit te sluiten. De campagne 'Ik wandel veilig' omvat 3 belangrijke deelthema's: ik val op, ik let op en ik stap waar het moet.

Op zoek naar kledij die opvalt in het donker?

In de wandel.be shop vind je heel wat leuke kledij met ingewerkte reflecterende en lichtgevende elementen.

Andere artikelen