Inloggen als federatielid

Begijn Le Bleu in wandel.be: “Ik hou van de schattenjacht tijdens het wandelen”

Begijn Le Bleu praat over natuur en vogelspotting in het nieuwste wandel.be magazine
Begijn Le Bleu praat over natuur en vogelspotting in het nieuwste wandel.be magazine

In het nieuwste wandel.be magazine gaan we op stap met Timothy Begijn. Die naam doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, want de Sint-Niklazenaar is bij het grote publiek vooral bekend als Begijn Le Bleu, comedian en tv-figuur in de reeks Foute Vrienden. Tegenwoordig inspireert hij voornamelijk wandelaars en vogelspotters met onder meer een eigen vogelmagazine, podcast en theatershow. Op stap in het Klein Rietveld in Kallo vertelt Begijn over zijn passie voor wandelen, vogelspotting en zijn blijvende verwondering voor de natuur.

Tekst: wandel.be Foto's: Gregory Van Gansen

Van kindsbeen af verwonderd door natuur

De passie voor natuur werd Begijn met de paplepel ingegeven, die voor vogelspotting ontwikkelde hij eerder zelf. “Als kind trok ik al samen met m’n pa de natuur in, op zoek naar dagvlinders. Zelf was ik meer gefascineerd door vogels. Aangezien m’n vader afkomstig is van Sas van Gent (Nederland) gingen we vaak wandelen in al die prachtige gebieden aan de delta in Zeeuws-Vlaanderen.” Zijn liefde voor natuur en vogelspotting bleef toenemen en die deelt Begijn nu ook op enthousiaste wijze aan gelijkgestemden. Naast een podcast en voorstellingen is Le Bleu ook als wandelgids te boeken. Daarbij wil hij mensen leren om vooral rond zich te kijken en dingen te horen die ze vroeger niet opmerkten. Want, zo zegt Begijn: “Natuurbeleving is voor mij nog altijd belangrijker dan natuurkennis opdoen. En zoiets kan je perfect al wandelend doen.”

Observeren en bewust luisteren

Als wandelende vogelspotter zal Begijn geen snelheidsrecords breken, het gaat hem vooral over het observeren en de omgeving in zich opnemen. “Een korte wandeling neemt bij mij makkelijk een halve dag in beslag. Je luistert. Je kijkt naar plantjes. Daarom wandel ik ook het liefst alleen.” Lange wandelingen en meer uitdagende routes kunnen Begijn zeker ook bekoren. “Vooral tijdens familievakanties kiezen we vaak een bestemming uit waar mooie tochten te doen zijn. Uiteraard steeds in de natuur. Zo planden we in Noorwegen om de twee dagen een stevige wandeling in.”

Begijn Le Bleu over vogelspotting in het nieuwste wandel.be magazine

Wandelen als gezonde verslaving

“Dagelijks 10.000 stappen halen is een mooi streefdoel, maar jammer genoeg lukt het me niet om iedere dag te wandelen”, geeft Begijn eerlijk toe. Nochtans is ook hij volledig overtuigd van het positieve aspect dat wandelen kan hebben op lichaam en geest. “Wandelen is een gezonde verslaving. Zo kan ik opstaan met hoofdpijn en is die na een toertje wandelen verdwenen. Ik heb echt nood aan die zuurstof.”

Lees het volledige coverinterview met Begijn Le Bleu in de nieuwste editie van het wandel.be magazine.

Ken jij het wandel.be magazine al?

Meer wandelinspiratie?

Andere artikelen