Inloggen als federatielid

Ik wandel veilig: zo let je beter op in het verkeer

Ken je dat? Je bent aan het wandelen langs prachtige weggetjes, je bent helemaal ontspannen en je gedachten dwalen af, waardoor je de omgeving vergeet. Maar toch is het belangrijk om je ogen op de weg gericht te houden. Met de campagne ‘ik wandel veilig’ wil Wandelsport Vlaanderen vzw alle wandelaars bewuster maken van de gevaren op de weg. In deze blog vind je tips om aandachtig te zijn op het verkeer en te anticiperen op mogelijk ongelukken.

Tekst: wandel.be, foto's: © Jo.photographix

Kijk je ogen uit

Het is verleidelijk om tijdens je wandeling je gedachten helemaal te laten afdwalen. Maar toch is het belangrijk om goed op te letten in het verkeer, ook als je in groep bent. Wie met het hoofd in de wolken loopt, merkt te weinig van wat er rond zich gebeurt. Alert zijn en blijven, is in het verkeer levensbelangrijk. Anticipeer actief aan het verkeer.

Signaleer aankomende manoeuvres tijdig aan andere weggebruikers

Dat kan met een simpel handgebaar. Zoek daarom steeds oogcontact met de betrokken chauffeur. De voetganger heeft voorrang op het zebrapad. Toch moet je altijd rekening houden met naderende voertuigen en is blindelings oversteken echt geen goed idee. Kan die auto nog stoppen? Komt daar geen roekeloos voorbijstekende bestuurder aan? Ook hier geldt: zoek oogcontact! Wanneer er geen oversteekplaats voor voetgangers in de buurt is, steek dan over op een plaats waar je goed ziet en goed gezien wordt. Steek niet over in een bocht, op een helling, onder een brug of tussen geparkeerde voertuigen. Let op met de tram, die heeft altijd voorrang. Een zebrapad over de rails mag je dus niet zomaar oversteken als de tram nadert.

Val op in het verkeer

Kijk uit met alcohol, drugs en medicatie

Na een stevige kuitenbijter kan een frisse pint echt deugd doen. Op zich kan dat verfrissende glas geen kwaad, maar te veel is ook voor de wandelaar te veel. Veel alcohol maakt je roekelozer en doet geen goed aan je evenwichtsgevoel en reactiesnelheid. Dat is geen goede combinatie in het verkeer ook voor de voetganger. Een dronken wandelaar kan overigens een boete krijgen. Drugs zijn vanzelfsprekend geen goed idee, maar kijk ook uit met de neveneffecten van bepaalde medicamenten. Heel wat wandelaars komen met de auto naar de wandeltocht. Alcohol - maar natuurlijk ook drugs en bepaald geneesmiddelen – gaan niet samen met rijden. Zo breng je jezelf en anderen in gevaar. Vanaf een alcoholconcentratie van 0,5% in je bloed ben je strafbaar als je een voertuig bestuurt. Hoeveel je kunt drinken voor je dit percentage bereikt, hangt af van verschillende factoren. Het veiligste is nog steeds de keuze om geen alcohol te drinken als je moet rijden.

Kijk vooruit

Een goede wandelaar gaat altijd goed voorbereid op stap. Een regenjasje voor een plotse bui, wat zonnecrème voor overdadige zonnestralen, voldoende eten en drinken voor onderweg,... Maar ook om je in het verkeer te bewegen moet je voorbereidingen treffen. Als het toch fout zou lopen tijdens een wandeling, dan moet je als wandelaar uit de slag kunnen trekken. Neem daarom steeds je identiteitskaart mee. Die kaart zorgt er immers voor dat je bij een ongeval snel geïdentificeerd kan worden. Bij een ongeluk is het erg belangrijk om snel de hulpdiensten te bereiken. Vandaag is de gsm daartoe het perfecte middel. Vergeet je mobiele telefoon dus niet en zorg ervoor dat hij volledig is opgeladen. Wil je liever niet gestoord worden tijdens het wandelen, zet de telefoon dan gewoon op stil en geniet van de rust in de natuur. Ook wat geld bij je hebben kan nooit kwaad. Bij warm weer kan je jezelf op een verfrissing trakteren, maar die centen kunnen ook nuttig blijken in een noodsituatie.

Met de campagne 'Ik wandel veilig' wil Wandelsport Vlaanderen vzw alle wandelaars en wandelclubs bewuster maken van de gevaren op de weg en een aantal tips meegeveven om die gevaren zo goed mogelijk uit te sluiten. De campagne 'Ik wandel veilig' omvat 3 belangrijke deelthema's: ik val op, ik let op en ik stap waar het moet.

Op zoek naar kledij die opvalt in het donker?

In de wandel.be shop vind je heel wat leuke kledij met ingewerkte reflecterende en lichtgevende elementen.

Andere artikelen