Inloggen als federatielid

Nieuw Oost-Vlaams wandelnetwerk Dendervallei Noord

Wandelen op het nieuwe wandelnetwerk Dendervallei Noord in Oost-Vlaanderen.
Wandelen op het nieuwe wandelnetwerk Dendervallei Noord in Oost-Vlaanderen.

Oost-Vlaanderen heeft er sinds kort bijna 400 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden bij. Wandelaars kunnen vanaf nu op pad langs het gloednieuwe wandelnetwerk Dendervallei Noord, dat zich situeert in Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Haaltert en Lede. Het nieuwe wandelnetwerk is het tweede in een reeks van vijf aaneengesloten netwerken die Toerisme Oost-Vlaanderen zal uitrollen in het gebied rond de Schelde en Dender. Ga mee op wandelontdekking langs het nieuwe netwerk.

Rivier de Dender als rode draad

Het mag geen verrassing zijn dat op het nieuwe wandelnetwerk Dendervallei Noord de Dender centraal staat. De rivier neemt je mee op pad en laat je kennis maken met heel wat zijtakken die als een levensader door de streek stromen. De vele natuurgebieden in de omgeving danken hun bestaan dan ook aan de Dender en haar aanverwanten. Voorbeelden bij uitstek zijn de Welle- en Kapellemeersen, de Geelstervallei, de Faluintjes, het Kravaalbos, Den Dotter en de twee natuurgebieden Osbroek en Gerstjens, die de groene long rond Aalst vormen. Het is er vaak genieten van de soms oorverdovende stilte middenin de natuur, maar wees voorbereid en vergeet zeker je waterproof wandelschoenen niet. Door het vele water liggen de gebieden er soms drassig bij. Ga je op pad op het nieuwe wandelnetwerk? Via de handige knooppunten stel je zelf je route online samen via de routeplanner. Je bepaalt dus zelf waar en hoe lang je precies wandelt. Liever een kaart op zak? Koop dan de wandelbrochure aan.

Suggestielussen Dendervallei Noord

Geen tijd of zin om zelf je route samen te stellen? Dan zijn er ook enkele kant-en-klare wandelingen voorzien. Ga naar start, trek je wandelschoenen aan en geniet! Zo stap je in Impe, deelgemeente van Lede door de Geelstervallei, waar de Molenbeek de levensader is van een groen gebied met heel wat fauna en flora. De route voert je zo goed als volledig over onverharde paden, voorzie wel waterdichte schoenen of laarzen want dit gebied kan erg drassig zijn. Berg je schoenen nog niet te ver op, want ook op de Den Dotter wandelroute ontdek je een prachtige wandelplek en natuurgebied dat z’n naam ontleent aan de gele dotterbloem. Nog niet uitgewandeld? Na de ruim 13 kilometer lange Welle- en Kapellemeersen wandelroute keer je ongetwijfeld met een voldaan gevoel huiswaarts. In en rond Denderleeuw ontdek je het laatste overstromingsgebied van de Dender, een echte natuurparel!

Nog meer wandelnetwerken op komst

Extra lange wandelingen plannen of zoek je het over verschillende netwerken heen? Geen probleem want de Dendervallei Noord sluit naadloos aan op de netwerken Brabantse Kouters en Scheldevallei Oost. Laatstgenoemde werd gelanceerd in het najaar van 2023 en werd het eerste van vijf nieuwe aaneengesloten wandelnetwerken die Toerisme Oost-Vlaanderen realiseert in de Schelde- en Dendervallei, tot zelfs een stukje Vlaamse Ardennen. Dit project gebeurt in verschillende fases en zou klaar zijn eind 2025. Zo krijgen wandelaars ruim 1.000 kilometer aan nieuwe Oost-Vlaamse wandelpaden voor de voeten geschoven. Uitgewandeld zijn we dus bijlange nog niet 😉 En lang is het niet wachten op de lancering van het volgende netwerk, want ‘Tussen Zwalm en Dender’ zou er eind juni al aankomen!

De nieuwe wandelnetwerkkaart Dendervallei Noord is te koop via www.routen.be/webshop, de Diensten voor Toerisme en de boekhandel en kost €6

Meer wandelinspiratie?

Andere artikelen