Inloggen als federatielid

Nieuw wandelnetwerk Ieperboog Oost officieel geopend

Wandelen op het wandelnetwerk Ieperboog Oost.
Wandelen op het wandelnetwerk Ieperboog Oost.

In West-Vlaanderen werd het gloednieuwe wandelnetwerk Ieperboog Oost officieel geopend. Het is al het vijftiende wandelnetwerk in de provincie en met 256 kilometer aan paden voortaan ook het grootste. In Zonnebeke, Moorslede, Wervik, Langemark-Poelkapelle en een deel van Ieper is het genieten van de rust en prachtige panorama’s, maar staat de wandelaar ook stil bij het oorlogsverleden dat de streek zo kenmerkt. Ontdek al stappend UNESCO Werelderfgoed-sites, sierlijke wijnranken en andere historische bezienswaardigheden.

Tekst: wandel.be Foto's: Visit West-Vlaanderen (Jan D'Hondt, Jonas Vandecasteele, David Samyn)

Grootste wandelnetwerk van West-Vlaanderen

Het gloednieuwe wandelnetwerk Ieperboog Oost strekt zich uit over de Westhoek en de Leiestreek in zowel Zonnebeke, Moorslede, Wervik, Langemark-Poelkapelle alsook een deel van Ieper. Het is al het vijftiende wandelnetwerk van West-Vlaanderen en voortaan ook het grootste. Met een totaal van maar liefst 256 kilometer aan paden en trage wegen is de wandelaar even zoet op het wandelnetwerk Ieperboog Oost. Onderweg wordt de stapper herinnerd aan het gruwelijke oorlogsverleden wat de streek zo kenmerkt. Op de Midden West-Vlaamse heuvelrug die door het wandelnetwerk loopt is het dan weer genieten van adembenemende panorama’s. Het grootste netwerk van West-Vlaanderen is van fysieke aard en is compleet bewegwijzerd op het terrein. De maar liefst 734 palen en 1707 borden zorgen ervoor dat je nooit de weg kwijt geraakt op het wandelnetwerk Ieperboog Oost, dat aansluit op het wandelnetwerk Ieperboog.

Oorlogshistoriek en wijngaarden

Redenen om op verkenning te gaan op het nieuwe wandelnetwerk Ieperboog Oost zijn er genoeg. Natuurliefhebbers vinden hun gading in de prachtige, rustgevende bossen zoals het Polygoonbos in Zonnebeke of het minder bekende Vierkavenbos in Moorslede. De trage wegen leiden je langs open vlaktes waar de wind vrij spel heeft. Uiteraard is ook het verleden van de Groote Oorlog omnipresent op het Ieperboog Oost wandelnetwerk. De ‘Road to Passchendaele’ leidt naar Tyne Cot Cemetery, de grootste Britse militaire begraafplaats ter wereld. Andere landmarks in de frontstreek zijn onder meer de UNESCO-sites van het Polygon Wood Cemetery, Buttes New British Cemetery en het iconische Canadese monument ‘The Brooding Soldier’. Andere eyecatchers in het gevarieerde landschap zijn dan weer het Kasteelpark van Zonnebeke, de Basiliek van Dadizele of de Steenakkermolen in Sint-Juliaan. In het glooiende landschap springen de sierlijke wijnranken dan weer in het oog. Maar ongetwijfeld vind je nog meer verborgen plekjes wanneer je zelf op stap gaat op het wandelnetwerk Ieperboog Oost.

Suggestieroutes op het netwerk Ieperboog Oost

Dankzij de 247 knooppunten op het wandelnetwerk Ieperboog Oost kunnen wandelaars naar hartenlust hun eigen routes samenstellen. Liever een bewegwijzerde suggestieroute wandelen? Ook dat is geen probleem met de zeven kant-en-klare lussen. Zo geniet je tijdens de Kruisekewandelroute in en rond Wervik (6,2 km) van prachtige vergezichten op de Leie enerzijds en de Kemmelberg anderzijds. Op de Pompeschitterswandelroute (9,1 km) maak je kennis met bedevaartdorp Dadizele en z’n basiliek. Heerlijk onthaasten is het dan weer op de Vierkavenboswandelroute (14,8 km), die je meeneemt in het nog vrij jonge Vierkavenbos en laat genieten van weidse vergezichten. Terug naar de geschiedenis van WO I ga je met de Legacy of Passchendaelewandelroute (17,6 km). Je loopt er langs het Tyne Cot Cemetery, door het Polygoonbos of langs de Stroroute, waar de Britse, Australische en Nieuw-Zeelandse troepen zich een weg naar Passendale vochten.

Praktische informatie

Zin om te wandelen op het nieuwe Ieperboog Oost netwerk? Stel zelf je eigen route samen aan de hand van de wandelplanner met knooppunten. Daarnaast is alle informatie over de bewegwijzerde suggestieroutes beschikbaar op de website van Visit West-Vlaanderen. De handige wandelkaart Ieperboog Oost is te koop voor € 10 in de webshop van Visit West-Vlaanderen alsook bij verschillende partners (diensten voor toerisme, bezoekerscentra, boekhandels,…)

Andere artikelen