Ontdek de mooiste wandelgebieden en wandelroutes in Antwerpen

Vlaanderen bevat een schat aan mooie plekjes, en die ontdekken we met z’n allen het liefst (en misschien ook wel het best?) al wandelend. Daarom zetten we in deze blogreeks telkens een Vlaamse provincie in de kijker met de bijhorende wandelmogelijkheden. Ga je met ons mee op ontdekkingstocht Antwerpen? We lijsten de wandelgebieden bij uitstek op, maar beseffen ook dat er nog heel wat prachtige wandelregio’s de lijst niet zullen halen. Ga daarom vooral zelf op pad en ontdek de wandelmogelijkheden in de provincie Antwerpen.
Tekst: wandel.be - Foto's: Toerisme Antwerpen
Maar liefst twaalf wandelnetwerken, goed voor wel 4.000 kilometer aan wandelpaden, liggen op je te wachten in de provincie Antwerpen. Heel wat suggestiewandelingen sturen je meteen op pad, of stel eenvoudig zelf je route samen met kaart of routeplanner. Daarnaast vind je in Antwerpen een breed aanbod aan permanente langeafstandsroutes, Streek-GR’s, dagstappers tot treinstappers. Onmogelijk om ze allemaal in kaart te brengen, daarom pikken we er hier enkele aanraders uit. De rest is aan jou om te ontdekken!
Wie Antwerpen zegt, zegt meteen ook de Kempen. En dat de Kempen heel wat prachtige wandelmogelijkheden bevatten, is een understatement. Eén van die boeiende wandelplekken in de Kempen is het wandelnetwerk Kempense Meren. Hier staat wandelen in waterrijk gebied centraal. Zo kan je bijvoorbeeld op verkenning in het waterrijk Mol met deze suggestiewandeling. Je ontdekt het populaire Zilvermeer, maar evengoed het prachtige natuurgebied De Maat of de voormalige zandgroeve Put van Rauw. Voor wie de wandelmogelijkheden rondom liever vanuit de hoogte bekijkt, is de Sas4-Toren in Dessel een aanrader. Het uitkijkpunt bevindt zich op een uniek kruispunt van maar liefst drie kanalen. Wie graag wat cultuur opsnuift, kan terecht in en rond de norbertijnenabdij van Postel. De Abdij is omringd door prachtige bossen en waterpartijen die je verkent met deze suggestielus of deze rolstoelvriendelijke route.
Ook aan prachtige heidegebieden geen gebrek in Antwerpen. Zo telt het wandelnetwerk Kempense Heide maar liefst 570 kilometer aan wandelpaden. Het netwerk strekt zich uit over Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Stabroek en Wuustwezel met als absolute trekpleister het Grenspark Kalmthoutse Heide. Je kan er op ontdekking langs prachtig uitgestrekte heide- en vennengebieden, maar daar stopt het niet bij. Op dit wandelnetwerk vlak bij de Nederlandse grens zwaait de natuur de plak met onder meer imposante zandduinen en rustgevende stiltegebieden. Met heel wat forten, bunkers en kasteeldomeinen komen ook cultuurliefhebbers aan hun trekken. Ga eens op wandel in het (niet zo) kleine Schietveld in Brasschaat met deze lus of ontdek de Kalmthoutse heide met deze 12 kilometer lange tocht.
Van de in totaal 700 kilometer aan wandelpaden op het wandelnetwerk De Merode bevinden zich iets meer dan helft in de provincie Antwerpen. Rondom Geel, Herselt, Hulshout, Laakdal en Westerlo is het prinselijk wandelen in het Landschapspark de Merode. Hier staat bijzonder erfgoed zoals het kasteel van Prins de Merode of dat van Gravin Jeanne de Merode centraal op een wandelnetwerk doorspekt met prachtige natuur vol rustgevende bossen, statige dreven of zompige moerassen. Maak eens deze suggestiewandeling 'tussen kastelen en water', in de omgeving van Kasteel de Merode en de Grote Nete. Kinderen amuseren zich ongetwijfeld te pletter op deze De Hartslag van de Hertberg-suggestiewandeling met plezante speelbossen en leuke picknickplekken.
Is wandelen langs het water jouw ding? Dan moet je beslist op pad op het wandelnetwerk Scheldeland. De streek rond Bornem en Puurs-Sint-Amands verken je met het wandelnetwerk In het land van Stille Waters. Je wandelt er in het decor van de gelijknamige TV-serie. Met 270 km aan wandelwegen in Bornem, Puurs-Sint-Amands, maar ook in het Oost-Vlaamse Hamme, Dendermonde, Buggenhout en Malderen is het niet meteen het grootste wandelnetwerk, maar zeker een uitje waard. Met 360 kilometer is het wandelnetwerk Rivierenland dan weer iets groter. De mooiste landschappen van Boom, Hemiksem, Mechelen, Niel, Rumst, Schelle, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek passeren allemaal de revue. Op dit netwerk banen de zoetwatergetijdenrivieren Nete, Dijle, Zenne en Rupel zich een weg door het landschap om uiteindelijk samen te stromen in het ‘Zennegat’, misschien wel één van dé highlights op het wandelnetwerk.
Mag het wat meer reliëf zijn? Verwacht je op het wandelnetwerk Kempense Heuvelrug (Herentals-Kasterlee-Retie) niet aan hoge bergen, maar aan iconische landduinen of glooiende boswegels. Het oudste wandelnetwerk van de Kempen (2005) levert je ruim 350 aan wandelplezier op tussen de groene dennenbossen en pittige zandduinen. Onderweg spot je heel wat bijzondere fauna en flora langs de ontelbare vennen, vijvers of plassen in de vallei van de Kleine Nete. Met onder meer een uitkijktoren, vistrap, picknickeiland en verschillende knuppelpaden en vogelkijkhutten verveel je je op dit wandelnetwerk geen moment. Ga in Herentals eens op verkenning in natuurdomeinen Zwart Water of de Snepkensvijver met deze wandeling of knoop je veters vast voor een wandeling in Kasterlee, niet voor niets Wandelgemeente van het Jaar 2025.
Klaar voor één grote ontdekking langs natuurpracht? Dan is het wandelnetwerk Het Grote Netewoud op je lijf geschreven. In de gemeenten Meerhout, Mol, Balen en stad Geel krijg je meer dan 400 kilometer aan paden voorgeschoteld die je door maar liefst tien natuurgebieden langs de oevers van de Grote Nete gidsen. Zet je zintuigen op scherp in de vele moerassige broekbossen of beklim de metershoge zandduinen voor een onvergetelijke wandeldag. Je wandeling combineren met een visite aan het bezoekerscentrum Grote Netewoud kan met deze suggestiewandeling. Of ga op Landduinenexpeditie met deze wandeling in Geel.
Wie even aan de stilte van de Antwerpse natuur wil ontsnappen kan op stap in enkele boeiende steden. Uiteraard is een stadswandeling in het centrum van Antwerpen onmisbaar. Zo kan je er op stap in de voetsporen van meesterschilder Peter Paul Rubens. Ook Mechelen is met zijn Sint-Romboutstoren, Groot Begijnhof of Paleis van Margareta van Oostenrijk meer dan een bezoekje waard. Of wat dacht je van een stadswandeling in het verrassende, maar daarom niet minder boeiende Lier? Aan wandelroutes in en rondom Lier alvast geen gebrek. Wandelen in Lier vind je hier.