Inloggen als lid Inloggen als clubbestuurder

Ontdek de mooiste wandelgebieden en wandelroutes in Oost-Vlaanderen

Vlaanderen zit vol van mooie plekjes en verborgen schatten, en die ontdekken we met z’n allen het liefst (en misschien ook wel het best?) te voet. Daarom zetten we in deze blogreeks telkens een Vlaamse provincie in de kijker met de bijhorende wandelmogelijkheden. Deze keer gaan we op pad in het diverse landschap van Oost-Vlaanderen. We gaan op wandelontdekking van de vlakke Polders tot de steile hellingen van de Vlaamse Ardennen. Onderweg geven we je uiteraard heel wat wandeltips mee. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer fijne wandelgebieden te ontdekken in de provincie, maar met deze blog willen we je alvast een duwtje in de rug geven om er zelf op uit te trekken en op wandelverkenning in Oost-Vlaanderen te gaan.

Tekst: wandel.be - Foto's: Toerisme Oost-Vlaanderen

Wandelen in het Meetjesland: kreken en bossen bij de vleet

Een eerste stop maken we in het uiterste noordwesten van Oost-Vlaanderen, in het Meetjesland. De regio is quasi biljartvlak en landelijk, maar toch is er heel wat te zien en beleven voor wandelaars. Een uniek stukje natuur vinden we terug in de Meetjeslandse Kreken, vlakbij de grens met Nederland. De streek staat bekend om z’n uitgestrekt karakter, bij momenten stevige wind die over de vlaktes raast en natuurlijk de prachtige waterpartijen. Fauna en flora te over in onder meer de Boerekreek, Blokkreek of Bentillekreek. Een goede impressie van het krekengebied krijg je alvast op deze wandelroute ‘Langs de kreken van Sint-Laureins’ of stel zelf je route samen op de 260 km aan wandelpaden van het wandelnetwerk Meetjeslandse Kreken. Liever wat beschutting tijdens het wandelen? Dan kan je terecht in een van de prachtige Meetjeslandse Bossen, zoals deze wandeltochten in het Drongengoed, provinciaal domein het Leen of de Lembeekse bossen. Meer wandelplezier vind je op het wandelnetwerk Meetjeslandse bossen. Een fijne boswandeltip voor gezinnen is de Expeditie Bulskampveld in het Domein Menas (Sint-Maria-Aalter). Maak een avontuurlijke lus en volbreng onderweg allerlei leuke opdrachten!

Wandelen met de grote W: het Waasland

In het noordoosten van Oost-Vlaanderen komen we dan weer in het Waasland terecht. Hier kom je tot rust op de kilometerslange paden door velden, steden, bos en langs het water. Een goede wandelintroductie tot het Waasland krijg je op deze vier wandelroutes langs de ‘grote W’s’, unieke rustpunten waar je even kan mijmeren met zicht op het Wase landschap. Ga op pad in het Kloosterbos, ontdek het natuurreservaat van de Fondatie van Boudelo of wandel langs de Kieldrechtse Kreek. Een prachtig groen wandelgebied is dat van het Stropersbos (Kemzeke). Met ruim 500 hectare geniet je volop van de fauna en flora onderweg. De combinatie van bos en hei is in Oost-Vlaanderen vrij uniek, maar toch kan je in Moerbeke in het Heidebos terecht voor een fijne Heidetocht.

Wandelen op het ritme van de getijden in het Nationaal Park Scheldevallei

Een deel van Oost-Vlaanderen behoort sinds eind 2023 tot het Nationaal Park Scheldevallei. In deze natuurkern van ruim 8.000 hectare tussen Antwerpen en Gent wisselen stukken riviernatuur zich af met pittoreske dorpskernen, statige kastelen en weidse velden. Kenmerkend aan het park is de unieke getijdennatuur, het sterkst in de zone van de Scheldevallei, wat voor een weelde aan fauna en flora zorgt. Het Nationale Park ontdek je onder meer langs de Rupelmondse Kreek. Geniet er van de stilte, hier hoor je enkel de kwetterende vogels, de ruisende wind en de stromende rivier. Langs de Kruibeekse Polders wandel je dan weer in het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen, ontdek je een ruim 650 ha groot natuurgebied en bewonder je de schoonheid van het kasteel van Wissekerke. Ook de Kalkense Meersen behoren tot het Nationaal Park Scheldevallei en zijn een prachtig stiltegebied om te wandelen.

Genieten van natuurpracht in de Vlaamse Ardennen

Even genoeg van de polders? Zoek dan de hoogte op in de Vlaamse Ardennen! Voor veel fanatieke wandelaars is deze heuvelachtige streek in het zuiden van Oost-Vlaanderen hét wandelgebied bij uitstek. En daar kunnen we hen moeilijk ongelijk in geven. We pikken er enkele must-see natuurgebieden en wandelroutes uit, maar weet: er is nog veel meer te ontdekken in de Vlaamse Ardennen. Een goed vertrekpunt is de historische stad Oudenaarde, geboorteplaats van de Vlaamse kunstschilder Adriaen Brouwer. Wandel met deze route in het spoor van de kunstenaar in de prachtige streek rond Edelare en Volkegem. De Vlaamse Ardennen, die zijn natuurlijk het decor voor de wielerwedstrijd de Ronde van Vlaanderen. Maar ook wandelaars kunnen in de streek afzien op stevige kuitenbijters. Wat dacht je van de Panoramaroute vanuit het idyllische Kwaremont? Deze brengt je onder meer langs de Hotond, met 150 meter het hoogste punt van Vlaanderen!

Pittoresker dan Zwalm wordt het niet. Langs de Zwalmbeek ontdek je schilderachtige dorpjes en prachtige molens. Hier lijkt de tijd wel stil te staan en is het heerlijk genieten van wandelen in alle rust en stilte. Een goede eerste indruk krijg je op deze Zwalmbeek wandelroute, met passages in onder meer Munkzwalm, Sint-Denijs-Boekel en Nederzwalm. De Vlaamse Ardennen, dat is ook wandelen in bossen die tijdens ieder seizoen de moeite waard zijn om te ontdekken. Vlakbij Ronse pronkt op een van de vele getuigenheuvels het prachtige Muziekbos met z’n Geuzentoren. Ook leuk voor de ravotters onder ons, er is een fijne speelzone voorzien in het bos. Het Muziekbos wordt vaak in dezelfde adem genoemd als het Kluisbos, nota bene het grootste bos van de Vlaamse Ardennen. In de lente is het Brakelbos een en al natuurpracht, wanneer de wilde hyacint het bos versiert met een lichtblauw tapijt.

Wandelen in de Leiestreek: idyllische rivier als inspiratiebron

Vanuit het Franse Lisbourg ontspringt de prachtige rivier Leie om ruim 200 kilometer later uit te monden in de Schelde te Gent. Haar bijnaam de ‘Gouden Rivier’ dankt de Leie aan de vroegere vlasindustrie. En die geschiedenis kan je er perfect te voet ontdekken met verschillende wandelroutes in Gottem, Grammene en Wontergem, drie pittoreske deelgemeenten van Deinze. Meer info over de Vlasrotersroutes vind je hier. De Leie betovert niet alleen wandelaars, ook heel wat kunstenaars waren en zijn nog steeds onder de indruk van de meanderende rivier. Het mag dan ook niet verbazen dat het unieke landschap als een unieke inspiratiebron dient voor heel wat artistiek talent. Wandel in Machelen-aan-de-Leie in het spoor van Roger Raveel of ontdek in de pittoreske dorpskern van Deurle de schilderkunst van Gust De Smet. Nog meer wandelen langs de Leie kan in het natuurgebied de Assels rond Drongen of langs de oude waterburcht van Ooidonk in Sint-Maria-Leerne.

Citytrippen met Oost-Vlaamse stedenwandelingen

Voor wie even nood heeft aan afwisseling na het zien van al die Oost-Vlaamse natuur zijn er nog steeds enkele bruisende steden om te ontdekken. Zo verken je Arteveldestad Gent met z’n middeleeuws Gravensteen en drie torens (Sint-Niklaaskerk, het Belfort en de Sint-Baafskathedraal) met deze stadswandelingen. Het beste van twee werelden vind je in Dendermonde. Ontdek de geschiedenis en het erfgoed van de stad en kom tot rust langs de Oude Dender en het natuurgebied Beneden-Dender met deze wandeltip. Het grootste marktplein van Vlaanderen, het neogotische stadshuis en de geschiedenis van Gerard Mercator ontdek je dan weer in Sint-Niklaas.

Op pad in Oost-Vlaanderen met de wandelkalender

Andere artikelen