Het ‘toerist in eigen land’-principe herontdekten we misschien wel tijdens de coronacrisis. We beseften dat Vlaanderen een schat aan mooie plekjes bevat, en die ontdekken we met z’n allen het liefst (misschien ook wel het best?) al wandelend. Daarom zetten we in deze reeks telkens een Vlaamse provincie in de kijker met de bijhorende wandelmogelijkheden. Ga je met ons mee op ontdekkingstocht in het Vlaamse landschap? Vlaams-Brabant bijt de spits af, want in deze blog lijsten we de zeven Vlaams-Brabantse wandelgebieden bij uitstek op. Trek je wandelschoenen aan en ga op pad.
Tekst: wandel.be - Foto's: Toerisme Vlaams-Brabant (Lander Loeckx & Jokko)
Ongetwijfeld ken je deze streek van één van de meest bekende Belgische festivals Rock Werchter, maar naast muziekliefhebbers is er ook voor wandelaars heel wat te beleven. In deze regio zorgen de Demer en Dijle voor een levend landschap vol variatie en is het heerlijk wandelen langs de rivieren. Het is trouwens de witloof- en aspergestreek bij uitstek. Ontdek de Balenberg van Sven Nys, de geschiedenis van Pater Damiaan in Tremelo, de natuurgebieden in Begijnendijk of spot vliegtuigen rond Steenokkerzeel. Voortaan is er nog meer wandelplezier met het vernieuwde wandelnetwerk Demer en Dijle.
Ten noorden van Brussel en in het noordwesten van de provincie Vlaams-Brabant liggen de Brabantse Kouters. De streek bestaat uit vijftien gemeenten en is vrij divers; het noorden is eerder vlak, het zuiden is glooiend. Op de plateaus bevinden zich de typische open kouterlandschappen. In deze drukbevolkte regio is er heel wat aandacht voor groen en wandelmogelijkheden want er ontplooit zich een netwerk van maar liefst 780 kilometer aan paden. In de natuurgebieden van de Zennevallei is het heerlijk onthaasten, wandelen tussen de hopvelden is een must-do. Wist je trouwens dat deze regio de oudste hopstreek van België is? Andere erfgoedpareltjes in de streek zijn bijvoorbeeld het kasteel van Boechout in de Plantentuin Meise of de molens in de Maalbeekvallei. Of ontdek eens al wandelend de abdijen van Grimbergen of Affligem.
Op een boogscheut van Brussel, ten zuidwesten van de hoofdstad is het dan weer paradijselijk wandelen in het Pajottenland. De streek is befaamd om het fameuze lambiekbier en het iconische Brabants trekpaard. In de glooiende regio die de kunstschilder Pieter Bruegel zo inspireerde is het dan ook heerlijk wandelen. Op het wandelnetwerk van maar liefst 620 kilometer aan mogelijkheden ontdek je statige kastelen als het Kasteel van Gaasbeek of Groenenberg, charmante dorpjes als Vollezele of Heikruis en wandel je langs veldwegen die schitterende panorama’s onthullen.
Een van de meest idyllische en landelijke plekjes van Vlaams-Brabant vind je in het Hageland. Wist je dat deze streek gekend staat om zijn wijn? De Hagelandse heuvels in onder meer Holsbeek of Tielt-Winge zijn het ideale territorium voor de sierlijke wijnranken. In het zuiden van de streek domineren de fruitbomen dan weer het glooiende Hagelandse landschap. Wandelen in het Hageland is volop genieten van de plattelandse rust. Ga eens op zoek naar de Vlooybergtoren, wandel langs de Velpevallei of stap in de voetsporen van de Rode Ridder langs het Kasteel van Horst.
Het grootste wandelgebied in Vlaams-Brabant vind je op het wandelnetwerk van de Brabantse Wouden. Hier spreekt men niet over gewone bossen, maar over echte wouden: eeuwenoude loofbossen in Vlaanderen waar je geniet van de oorverdovende stilte in het groen. De wandelmogelijkheden zijn quasi eindeloos. Maak de mooiste ‘woudwandelingen’ in onder meer het zalige Zoniënwoud of het magische Meerdaalwoud. Toch liever een bos? Ga dan eens op bezoek in het Hallerbos vol beuken. De Brabantse Wouden zijn de ideale plaatsen om de stadsdrukte van Brussel of Leuven te ontvluchten en helemaal tot rust te komen tussen de eeuwenoude bomen.
Wandelen in de streek van De Merode is genieten van een heerlijk stukje Vlaamse natuur van maar liefst 1500 hectare groot. De heuvels van het Hageland botsen er als het ware met de zandige grond van de Antwerpse Kempen. Het landschap wordt hier vorm gegeven door een verscheidenheid aan heide, vennen en bossen. Bezoek tijdens je wandeling zeker ook eens de prachtige norbertijnenabdij van Averbode. Of trek op pelgrimstocht naar de basiliek van Scherpenheuvel-Zichem. Nood aan een stadswandeling? Ga dan eens op verkenning in Aarschot of Diest.
Ruim 500 kilometer wandelplezier is er te vinden in de Getevallei. Hier wordt het landschap gekenmerkt door de Grote en Kleine Gete, die samenstromen in Budingen (Zoutleeuw) tot de Gete, die op haar beurt even later uitmondt in de Demer. De streek rond onder meer Tienen, Hoegaarden en Landen staat voor geurige fruitbloesems in het voorjaar, en heerlijk rijpe appels en peren in het najaar. Wandelen in de Getevallei is een ontdekkingstocht langs valleien, door akkers en boomgaarden. Verken pittoreske dorpen als Ezemaal, Oplinter of Outgaarden.
Op zoek naar een extraatje tijdens je wandeling in Vlaams-Brabant? Met de applicatie ‘Buur Natuur’ kan je voortaan via een online platform de Vlaams-Brabantse natuur ontdekken. Met deze campagne wil Vlaams-Brabant op een vernieuwende manier 10 natuurgebieden, verspreid over de provincie, in de kijker zetten. En uiteraard is een wandeling in deze gebieden steeds een prima idee. Op het online platform vind je een digitale kaart en leer je telkens meer over de tien gebieden. Maar ook via de app op de smartphone krijg je zelfs tijdens de wandeling meldingen op bepaalde plekken. Ontrafel zo verrassende natuurgeheimen en leer meer over de fauna en flora in het gebied. Op pad gaan in een natuurgebied was nog nooit zo fijn.