Inloggen als federatielid

Op pad door Vlaanderen met nieuwe VRT PodWalks-app

De VRT podwalks zijn podcasts die je luistert tijdens het wandelen met Arnout Hauben als gids.
De VRT podwalks zijn podcasts die je luistert tijdens het wandelen met Arnout Hauben als gids.

Een stukje Vlaamse geschiedenis ontdekken terwijl je wandelt? Dat kan voortaan met de VRT podwalks-app. De app laat je al wandelend kennis maken met enkele Vlaamse erfgoedsites en wie beter als gids dan Arnout Hauben? Het gezicht van onder meer Dwars door de Lage Landen vertelt je tijdens het wandelen meer over de geschiedenis van enkele historische plekken.

Tekst: wandel.be - Foto's: Copyright @VRT / Toerisme Oost-Vlaanderen @David Samyn

Podwalks zijn al even populair bij onze noorderburen, maar maken de laatste tijd ook meer en meer hun opmars in België. Zo lanceerden VRT en Toerisme Vlaanderen onlangs de gloednieuwe VRT PodWalks. Nog niet vertrouwd met het ‘podwalk’ principe? Een podwalk is simpelweg een podcast die je tijdens het wandelen luistert. Maar in tegenstelling tot een gewone podcast werken de VRT PodWalks met gps-gestuurde audio. Zo krijg je niet alleen de verhalen te horen, de app geeft ook de juiste route aan.

Bedoeling van de VRT PodWalks is om, samen met Toerisme Vlaanderen, mensen kennis te laten maken met verschillende erfgoedsites in Vlaanderen en zo een uniek inzicht te verschaffen in de geschiedenis van deze plaatsen. Gids van dienst is niemand minder dan Arnout Hauben, die net als in het VRT 1-programma Dwars door de Lage Landen de historische verhalen en ludieke anekdotes op een toegankelijke manier vertelt. Hieronder maak je kort kennis met de eerste vijf locaties waar je kan gaan ‘podwalken’.

Kasteel van Leut (Maasmechelen)

Afspraak in Leut (Maasmechelen) aan het gelijknamige Kasteel van Leut. Het kasteel is gelegen vlakbij de Maas en in de podwalk ontdek je het verhaal van de adellijke familie Vilain XIII. Deze familie had destijds een grote invloed en bekleedde hoge functies tijdens het oude graafschap Vlaanderen. Je maakt kennis met hun glorieuze momenten en diepe tegenslagen.

Kasteel van Poeke (Aalter)

Misschien ontdekte je het Kasteel van Poeke al tijdens Vlaanderen Wandelt 2024? Zoniet kan je er ook op pad met de VRT PodWalks, die je meer vertellen over de geschiedenis van het kasteeldomein. Arnout Hauben neemt je terug in de tijd, welbepaald naar 1750. Toen bracht de kasteelheer Charles de Preud’homme d’Hailly er zijn vakanties door. Ontdek de geschiedenis van het kasteeldomein en laat je meeslepen door de rust en schoonheid van Poeke.

Het kasteel van Poeke in Aalter heeft een grote geschiedenis en is ideaal om er te wandelen.

Rubenskasteel (Zemst)

In Zemst bewonder je het prachtige Vlaams-Brabantse landschap, een grote inspiratiebron van de beroemde kunstenaar Peter Paul Rubens. Ontdek het levensverhaal van Rubens en wandel door rustige straten en statige dreven, waar je leert over Rubens’ liefde voor het platteland. Laat je betoveren door de schoonheid van Elewijt en het Rubenskasteel, een plek vol geschiedenis en artistieke inspiratie.

Graventoren & Getijdenmolen (Rupelmonde)

In Rupelmonde ontdek je het leven van de Vlaamse cartograaf Gerardus Mercator. Arnout Hauben gidst je onder meer langs zijn geboortehuis en vertelt langs de schilderachtige oevers van de Schelde meer over zijn jeugd. Onderweg bewonder je onder meer de markante Graventoren & Getijdenmolen.

Getijdenmolen in Rupelmonde is de plek van VRT Podwalks.

Sint-Godelieveabdij (Brugge)

In deze podwalk ga je op stadsverkenning door het historische Brugge. Maak een unieke reis door de West-Vlaamse hoofdstad en ontdek verborgen parels als de Sint-Godelieveabdij, waar zusters in stilte werkten. Beleef de charme van Brugge, bezoek het smalste straatje van de stad en geniet van de serene schoonheid van het Begijnhof.

Praktisch

De VRT Podwalks app is gratis te downloaden via de App Store en de Google Play Store. Later zal VRT het PodWalks-aanbod nog verder aanvullen met wandelingen in onder meer Roeselare, de Grotten van Han en het Zwin Natuur Park.

Meer wandelinspiratie?

Andere artikelen