Inloggen als federatielid

Tips voor de mooiste lentewandelingen in Vlaanderen

De lente is ongetwijfeld één van de mooiste seizoenen om als wandelaar op pad te gaan. De mildere temperaturen en fluitende vogeltjes nodigen uit om al stappend de wijde omgeving te ontdekken en even helemaal tot rust te komen. Maar wat maakt de lente nu echt zo bijzonder? Juist! De ontelbare bomen en planten die uit de winterslaap ontwaken, volop beginnen te bloeien en zo het landschap omtoveren in schilderachtige taferelen. De bloesems die zich openen is een prachtig schouwspel dat je niet wil missen, maar waar je wel best snel bij bent! Gelukkig bloeien niet alle boomsoorten tegelijk en is er in de lente nog veel meer aan bloemenpracht te zien! Daarom lijsten we voor jullie enkele van de mooiste Vlaamse wandelgebieden op waar je fantastische flora kan ontdekken.

Tekst: wandel.be - Foto's: Westtoer (Coverfoto: Rik Verkruysse) Toerisme Antwerpen, Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Vlaams-Brabant (Lander Loeckx),

Limburg, dé bloesemstreek bij uitstek

Wie bloesems zegt, denkt meteen aan Haspengouw. Deze befaamde fruitstreek in het zuiden van Limburg is de grootste van België en kan op heel wat kijklustigen rekenen wanneer traditioneel rond april de bloesems zich vormen in de fruitgaarden. Zo klinken de plaatsnamen Sint-Truiden, Borgloon of Wellen als muziek in de oren van bloesemliefhebbers. Ook in de Voerstreek kan je trouwens heel wat bloesempracht spotten. De fotogenieke bloesemknopjes die zich openen, vormen dan ook het ideale decor voor een deugddoende wandeling en misschien wel een gezellige picknick middenin de fruitgaarden? Met de handige ‘bloesemmeter’ van Visit Limburg kan je trouwens zien wanneer de mooiste periode van het jaar is aangebroken.

Aan wandelopties en -routes is er in Haspengouw geen enkel gebrek. Zo telt Haspengouw tien ‘Greenspots’, de zogenaamde wandelgebieden waarin je ongetwijfeld een route vindt op jouw maat. De verschillende routes zijn goed bewegwijzerd en de landschappen zijn er met momenten adembenemend! Meer info over de Haspengouwse ‘Greenspots’ via onderstaande knop.

Vlaams-Brabant: B(l)oeiend Hageland

Niet alleen in Haspengouw is het tijdens de bloesemperiode heerlijk vertoeven. Ook in Vlaams-Brabant is er tijdens de maanden april en mei heel wat te beleven, wanneer de fruitboomgaarden in het Hageland volop gaan bloeien. Zo organiseert Toerisme Vlaams-Brabant in samenwerking met heel wat gemeenten een echte campagne met heel wat bloesemactiviteiten: B(l)oeiend Hageland. Uiteraard wordt ook de wandelaar in de watten gelegd, want in het Hageland is het heerlijk wandelen. Wat dacht je van een bloesemwandeling in Tienen of Zoutleeuw? Op de website van Toerisme Vlaams-Brabant vind je trouwens een brede waaier aan wandelmogelijkheden tijdens de bloesemperiode.

Extra tip: ga vlakbij Leuven op verkenning in het machtige Meerdaalwoud of Heverleebos en geniet al stappend van de ontluikende lente!

Natuurpracht in Oost-Vlaamse bossen

De Vlaamse lente heeft op gebied van flora nog veel meer in petto dan enkel de bloeiende fruitgaarden. Denk maar aan de prachtige boshyacinten die ieder voorjaar heel wat bossen in een paars tapijt omtoveren. Of wat dacht je van andere prachtige voorjaarsbloeiers als de bosanemoon, daslook of de slanke sleutelbloem? Ga op pad in de vele bossen die Oost-Vlaanderen rijk is zoals het Muziekbos (Ronse), Brakelbos, Raspaillebos (Geraardsbergen) of het minder gekende Neigembos (Ninove) en laat je betoveren door de bloemenpracht. Natuurgebieden als ’t Burreken (Brakel) of Den Dotter (Denderstreek) mogen zeker niet ontbreken op je voorjaarslijstje. Een brede waaier aan wandelmogelijkheden in Oost-Vlaanderen vind je via onderstaande knop.

Antwerpen: meer dan enkel de Kempen als wandelgebied

Ook in Antwerpen komt de lente volop tot z’n recht. Wist je trouwens dat er hier ook prachtige bloesems te zien zijn? Zo kan je in de streek rond Merksplas, Hoogstraten en Rijkevorsel tijdens de bloesemperiode heerlijk wandelen tussen de verschillende fruitgaarden. Daarnaast herbergt Antwerpen nog heel wat andere prachtige plekjes natuur. De Kempen zijn een beproefd wandelterrein met onder meer de Kempense Heide, het Grote Netewoud of het gebied van De Merode. Andere verrassende aanraders zijn het Zevenbergenbos in Ranst of het landschapspark de Boshoek, wat zich nestelt tussen Boechout, Kontich, Lint en Lier. Ook in het Scheldeland is het heerlijk onthaasten.

Een waaier aan wandelmogelijkheden in West-Vlaanderen

In het uiterste westen van Vlaanderen is er voor de fan van bloeiende flora ook heel wat te zien. De Westhoek is niet alleen een trekpleister voor al wie zich wil verdiepen in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, ook voor het spotten van de prachtige paarse boshyacinten ben je hier aan het juiste adres. Ga zeker eens op verkenning in onder meer het Hellegat- of Helleketelbos. In Kemmel is er eind april zelfs een heus boshyacintenfestival! Ook de Belgische kust biedt trouwens heel wat bloeiend moois in de lente. Ga op zoek naar bloesems in de Noordduinen van Koksijde of breng een bezoekje aan Het Zwin, waar niet alleen de bloemen de warmere temperaturen verwelkomen, maar ook heel wat trekvogels terugkeren na een winter in warmere temperaturen. Nog niet helemaal uitgewandeld? De Tweebekenwandeling doorheen de vallei van de Markebeek en Neerbeek zal je ongetwijfeld bekoren. Meer info over wandelen in West-Vlaanderen vind je via onderstaande knop.

Wandelinspiratie nodig?

Op de wandel.be wandelkalender vind je een aanbod van ruim 1.300 wandeltochten.

Andere artikelen