Inloggen als federatielid

Venntrilogie gekroond tot Wandelroute van het Jaar 2024

Wandelen in de Hoge Venen
Wandelen in de Hoge Venen

109 kilometer wandelplezier in de Oostkantons

De Venntrilogie in Oost-België werd pas in de nazomer van 2023 officieel geopend, maar heeft al meteen een prijs bemachtigd. Op de afgelopen Fiets en Wandelbeurs in Gent werd de route namelijk uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar 2024. Zo is de Venntrilogie een jaar lang de mooiste wandelroute van de Benelux! De langeafstandswandelroute verbindt drie verschillende natuurlandschappen in de Oostkantons. Zoals de naam al doet vermoeden, loopt de route over 109 kilometer en 1400 hoogtemeters in zes etappes door de Hoge Venen – een van de meest ongerepte natuurlandschappen van Europa. De route is in beide richtingen bewegwijzerd en is sinds vorig jaar voor geopend verklaard. Graag nemen we je mee op ontdekkingstocht door de drie regio’s.

Door wandel.be | Foto's: Ostbelgien Chris Eye Walker

De bekoorlijke Noordelijke Venen

In het noorden begint de Venntrilogie waar de Venen al van verre te zien zijn. Het wandelavontuur begint op het drielandenpunt, ten noorden van Eupen, in een weide- en heggenlandschap. Via de vele draaipoortjes langs de route kun je van het ene weiland naar het andere wandelen. Je ontdekt een idyllisch landschap, waarvan de geschiedenis nog steeds wordt opgeroepen door talrijke overblijfselen en schilderachtige heuvels. Op weg naar Eupen duik je vervolgens ook het dichte Hertogenwald in. Dit gedeelte van de Venntrilogie is verdeeld in twee dagetappes: van het drielandenpunt naar Eynatten (24 km) en van Eynatten naar Eupen (18,9 km).

De Hoge Venen, het oergebied

Op het tweede deel van de Venntrilogie wandel je door de Hoge Venen. Honderden kleine paadjes doorkruisen een oeroud, ongerept natuurgebied in al haar diversiteit. Tussen Eupen en Malmedy kun je twee dagetappes dicht bij de natuur verwachten. De Venntrilogie neemt je terug mee naar de prehistorie, naar een niemandsland dat tot op de dag van vandaag zijn mysterieuze sfeer heeft behouden. Je ervaart er soms weelderige en soms kale natuurlandschap. De Heuvelvallei, de waterval van Bayehon en het avontuurlijke Trôs Marets dal vormen dan weer de hoogtepunten van dit tweede luik. Ook nu wandel je door dit unieke landschap aan de hand van twee dagetappes. De eerste etappe brengt je van Eupen naar Signal de Botrange (24,8 km). De tweede etappe gaat van Signal de Botrange naar Malmedy (19,7 km).

De machtige Zuidelijke Venen

In de derde regio wachten de machtige Zuidelijke Venen. Hier ontmoeten natuur en folklore elkaar op het ritme van de Warche. Diepe bossen, kloven en kastelen geven de wandelroute een vleugje avontuur. Water is hier de rode draad die door de wandelroutes loopt. Vanaf Malmedy opent de romantische Warchevallei zich voor je, met spectaculaire uitzichten en een diepgaande natuurbeleving. Vanaf de kammen van de Warche kun je afdalen in de vallei en het verborgen kasteel van Reinhardstein bewonderen. De Warche volgend en langs het meer van Robertville, bereik je het einde van de Venntrilogie in het gezellige dorp Bütgenbach. Twee dagelijkse etappes worden aanbevolen: van Malmedy naar Robertville (13 km) en van Robertville naar Bütgenbach (8,8 km).

Hoe vind ik de weg in de Venntrilogie?

De Venntrilogie is met veel zorg bewegwijzerd. De borden geven op een begrijpelijke manier veel informatie. Op de belangrijkste kruispunten vind je een overzicht van nuttige informatie (in welke richting je verder moet lopen, hoeveel kilometer je nog te gaan hebt tot het einde van de etappe en welke bezienswaardigheden er in de buurt van de Venntrilogie te bezoeken zijn). Er staan ook wegwijzers langs de route. Het ideale wandelseizoen loopt van begin april tot eind oktober. Houd in het voorjaar rekening met de broedperiode in het natuurgebied, en het jachtseizoen van september tot december. Alle actuele informatie vindt u hier.

In het kader van de ontwikkeling van de Venntrilogie is een speciaal partnerschap gepland met de accommodaties langs de route, om de wandelaars zo goed mogelijk te ontvangen. Het zal mogelijk zijn om uw Venntrilogie avontuur te plannen op de website van Ostbelgien. Ook zal je er aanvullende diensten kunnen boeken, zoals bagagevervoer of transfers van personen, … Ondertussen vind je hier een lijst van mogelijke verblijfsaccommodaties.

Meer info over de regio Ostbelgien vind je hier

Meer wandelinspiratie?

Andere artikelen