Inloggen als federatielid

Xavier Taveirne stem van nieuwe podwalks West-Vlaanderen

Fan van wandelen én van podcasts? Dan is West-Vlaanderen de komende periode dé place to be voor jou. Visit West-Vlaanderen lanceert namelijk de komende weken vier gloednieuwe podwalks, audioverhalen die je voor of tijdens het wandelen kan beluisteren. Daarin neemt Xavier Taveirne, voormalig VRT-nieuwsanker en huidig radiomaker bij Radio 2, je op sleeptouw tijdens een West-Vlaamse wandelroute. Dit doet hij niet alleen, want Xavier gaat samen op pad met een lokale gast die telkens meer vertelt over de specifieke regio en route. In totaal komen vier wandelroutes aan bod, verspreid over de provincie. Bij wandel.be geven we je alvast een voorproefje over wat je mag verwachten van de verschillende podwalks.

Tekst: wandel.be - Foto's: Westtoer

Podwalk #1: Ryckeveldewandelroute in het Brugse Ommeland

In de eerste podwalk gaat Xavier Taveirne op pad vlak bij Brugge, in het prachtige Domein Ryckevelde. Hij wordt er vergezeld door Manuel De Witte, een echte expert in zowel natuur als stad, die bovendien opgroeide aan de rand van het domein. Dit 130 hectare grote bosdomein wordt als het ware bewaakt door het statige Kasteel van Ryckevelde, meteen ook startpunt van de wandeling. Manuel neemt je mee op ontdekkingsreis door de weelderige natuur, maar deelt ook zijn passie voor vogels en vertelt meer over de verborgen verhalen die de kastelen te bieden hebben.

Domein Ryckevelde in het Brugse Ommeland, West-Vlaanderen.

Podwalk #2: Erfgoedwandelroute Sint-Idesbald

Voor deze podwalk trekt Xavier naar de Belgische Kust, meer bepaald naar Koksijde, waar hij je meeneemt op de Erfgoedwandelroute Sint-Idesbald, ooit een inspirerende plek voor menig kunstenaar. Gast van dienst is Huguette Deck, K-ambassadeur en stadsgids in Koksijde. Je maakt er kennis met het levens- en liefdesverhaal van Paul Delvaux, bekend Belgisch kunstschilder, van wie de grootste verzameling werken te zien zijn in het museum dat je onderweg tegenkomt. Tijdens de Erfgoedwandeling maak je ook kennis met nog andere plekken die het leven van Delvaux schetsen. Een verrassende wandeling aan de Belgische Kust!

Paul Delvaux museum in Sint-Idesbald, Koksijde.

Podwalk #3: Richting Westhoek voor de Palingbeekwandelroute

De derde aflevering speelt zich af in de historische Westhoek. Xavier ontdekt namelijk de Palingbeekwandelroute samen met Lieven Stubbe, streekgids van de zuidelijke Westhoek en auteur van “Elf eeuwen Ieper.” Uiteraard gaat het onder meer over het oorlogslandschap dat het provinciedomein Palingbeek, op een steenworp van Ieper, zo kenmerkt. Wat typeert deze streek precies en wat heeft er zich hier destijds allemaal afgespeeld? Je komt te weten in deze podwalk.

Palingbeek wandelroute in Ieper.

Podwalk #4: Literaire Streuvelswandelroute

Welkom in de Leiestreek voor de Streuvelswandelroute! Xavier duikt in het leven van de iconische Belgische schrijver Stijn Streuvels en krijgt daarbij de hulp van Loeke Vanhoutteghem. Loeke is dichter, zangeres en spoken word artiest en bestudeerde enkele jaren terug het oeuvre van Streuvels. De wandeling speelt zich af in en rond Ingooigem, waar Streuvels jarenlang woonde en ook zijn laatste rustplaats vond. Je maakt er kennis met de levensloop van de auteur en hoort de hedendaagse interpretatie van zijn werk.

Stijn Streuvelsroute in Anzegem.

Praktische informatie

Elke woensdag van april 2024 wordt een nieuwe podwalk gelanceerd op de website van Visit West-Vlaanderen. De podwalks zijn ook te beluisteren op je favoriete app zoals Spotify, Apple podcast, Deezer of Google podcasts. De vier wandelroutes zijn bewegwijzerd en te vinden op de website van Visit West-Vlaanderen. Veel luister- en wandelplezier!

Meer wandelinspiratie?

Andere artikelen