Inloggen als federatielid

Ontstressen op blotevoetenpaden

Wandelen op een blotevoetenpad.
Wandelen op een blotevoetenpad.

Wandelen doen we met z’n allen het vaakst met ons geliefkoosde paar wandelschoenen. Maar wat als je voor een keer je schoenen achterwege liet en eens gaat wandelen op blote voeten? Blotevoetenpaden winnen alsmaar aan populariteit en als je het ons vraagt is dat helemaal terecht. Deze alternatieve wandelervaring laat je opnieuw één worden met de natuur en heeft ook heel wat voordelen te bieden. Wat zijn blotevoetenpaden, waarom is het een must-do en waar vind je ze? Alles over blotevoetenpaden lees je in deze blog op wandel.be.

Tekst: wandel.be - Foto's: Provincie Antwerpen / Provincie West-Vlaanderen / De Schorre Boom / Plantentuin Meise

Wat zijn blotevoetenpaden?

Het woord zegt het eigenlijk al zelf. Op een blotevoetenpad trek je je schoenen én sokken uit en beleef je de natuur op blote voeten. Meestal gaat het om specifiek aangelegde paden van soms slechts enkele honderden meters tot een heus traject van een paar kilometer lang dat je op eigen tempo aflegt. De ondergrond die onder je voeten wordt geschoven, verschilt telkens van pad tot pad. Nu eens water, modder of leem dan weer hout, takken, kiezels, gras of mos. Je beleeft er de natuur al wandelend op je blote voeten en wordt er vaak uit je comfortzone getrokken, want het pad zet namelijk je zintuigen op scherp. Het aanbod aan blotevoetenpaden gaat van ontspannend tot avontuurlijk en is trouwens ook een ideale activiteit voor het volledige gezin. In principe kan je een blotevoetenpad op ieder moment van het jaar afleggen, maar soms gelden er echter beperkte openingstijden. Je plant je wandeling op een blotevoetenpad dan ook best op voorhand.

De vele voordelen van wandelen op blote voeten

Misschien voelt wandelen op je blote voeten in eerste instantie wel wat onwennig. Begrijpelijk, want we zijn onze schoenen zodanig gewoon geworden dat de meest natuurlijke vorm van wandelen bizar aanvoelt. Nochtans zijn er heel wat voordelen verbonden aan wandelen op blote voeten. Dat wandelen op een blotevoetenpad helend werkt, bewees de Duitse priester Sebastian Kneipp al in de 19de eeuw. Als een van de grondleggers van de natuurgeneeskunde stimuleerde hij toen al mensen om blootsvoets door koude riviertjes te wandelen. Deze vorm van hydrotherapie zou wandelaars immers een boost van het immuunsysteem bezorgen. En door de wandeling op blote voeten verder te zetten, zouden de voetzolen optimaal gestimuleerd worden.

Daarnaast versterkt wandelen op blote voeten de voetspieren, pezen en ligamenten, dat zegt ook Fysiotherapeut Cocky Hoogeveen. “Stevige schoenen kunnen leiden tot allerlei voetklachten. Ze drukken de tenen tegen elkaar en kunnen zo een scheve grote teen (hallux valgus) veroorzaken. Wanneer je op blote voeten loopt, voel je weer echt de grond onder je voeten. Zo wandel je eigenlijk als het hoort.” Heb je last van hielspoor? Ook hierbij kan wandelen op blote voeten vaak verlichting bieden. Dat een blotevoetenpad ook ontspannend kan werken, beaamt Hogeveen. “Onderzoek toont aan dat je rustiger wordt als je blootsvoets wandelt op een natuurlijke ondergrond van bijvoorbeeld gras, aarde of zand. Denk maar eens aan het gelukzalige gevoel dat je krijgt wanneer je met de blote voeten op het strand loopt.”

Waar vind je blotevoetenpaden?

Wil je graag eens kennismaken met een blotevoetenpad en zelf de voordelen ervaren? In België vind je tegenwoordig al een mooi aanbod aan blotevoetenpaden. We lijsten er enkele op. Zo kan je aan de kust, in het natuurpark Het Zwin op je blote voeten kennismaken met verschillende ondergronden van zand, slik en schor. In de Schorre (Boom) ligt het ‘Barrevoetspad’ verscholen midden in de natuur. Je wandelt er op een parcours van 700 meter over mossen, modder, zachte kiezels, wol, hooi,… (Opgelet: het Barrevoetspad is niet toegankelijk van 29 juni t.e.m. 14 augustus) Ook in Puurs-Sint-Amands kan je kennis maken met blootvoets wandelen, dit in het Park Fort Liezele.

In de unieke locatie van de Plantentuin Meise vind je een blotevoetenpad van één kilometer lang, aangelegd met natuurlijke materialen. Hier loopt het pad ook door het Speelbos, een extra plus voor kids dus! Het eerste blotevoetenpad van België vind je dan weer terug aan het Nationaal Park Hoge Kempen. In het Bezoekerscentrum Lieteberg worden je voeten geprikkeld met maar liefst drie kilometer aan hout, stenen, kokossnippers, leem en andere ondergronden. In de Kaaihoeve (Zwalm) vind je één van de kortste blotevoetenpaden, maar daarom niet het minst interessante. Op weekend in de Ardennen? Dan is het blotevoetenpad van de Ferme de la Planche in Gouvy zeker en vast een aanrader.

Tips voor blotevoetenpaden

Ga je wandelen op een blotevoetenpad? Vaak zijn er kraantjes voorzien om je voeten te spoelen, maar best voorzie je een extra flesje water en een handdoek om je voeten af te drogen. Best controleer je ook je voeten en enkels na het wandelen op teken. Goed om weten: honden zijn vaak niet toegelaten op blotevoetenpaden.

Meer gezondheidstips over wandelen?

Andere artikelen