Inloggen als federatielid

Wandelen met kids door de bergen van Zuid-Tirol / Alto Adige

Wandelen met kinderen door SüdTirol / Alto Adige.
Wandelen met kinderen door SüdTirol / Alto Adige.

Misschien herken je het wel. Je gaat op vakantie met je kroost, houdt van wandelen en natuur en wil die liefde ook delen met je kinderen. Het klinkt simpel, maar kinderen warm krijgen voor de zoveelste (voor kinderen vaak saaie) wandeling kan een lastige opgave zijn. Zeker in een bergachtig en ruig landschap is het vaak moeilijker om toch een kindvriendelijke wandeling te vinden die voldoet aan de verwachtingen van ieder gezinslid. Gelukkig zijn er tegenwoordig al heel wat gezinsvriendelijke wandelmogelijkheden te vinden in het buitenland. In deze blog bespreken we specifiek enkele leuke ideetjes in de Italiaanse regio Zuid-Tirol / Alto Adige. Zet dus al maar je wandelschoenen én die van je kids klaar 😉

Tekst: wandel.be – Bron: IDM SüdTirol. Foto's: @Tourismusverein Ritten - Sophie Pichler, @IDM Sudtirol Alto Adige - Alex Filz, Helmut Rier

SüdTirol: parel in het hart van de Dolomieten

Voor we je op weg zetten met enkele tips, eerst tijd voor wat aardrijkskunde. Misschien heb je wel al eens van SüdTirol, Alto Adige of Sudtirolo gehoord? Al deze namen betekenen eigenlijk hetzelfde en verwijzen naar de meest noordelijke provincie van Italië. Na de nederlaag van Oostenrijk-Hongarije in WOI werd het zuiden van de provincie Tirol namelijk geannexeerd en sindsdien functioneert de Brennerpas als natuurlijke geografische scheidingslijn van Oostenrijks en Italiaans Tirol. In Zuid-Tirol wordt er zowel Duits, Italiaans en Ladinisch gesproken, Bolzano is de hoofdstad.

Alto Adige is een ruige, bergachtige streek met vaak feeërieke landschappen die tot de Dolomieten behoren. Weetje: vier van de negen deelgebieden van de Dolomieten situeren zich in Zuid-Tirol. Wist je trouwens dat de bergketen sinds 2009 erkend wordt als UNESCO Werelderfgoed? Redenen genoeg om er op wandelverkenning te gaan, als je ’t ons vraagt! En dat kan dus ook met kinderen, hieronder lichten we enkele van de mogelijkheden uit.

Op maat van de allerkleinsten

Op stap met kinderen die af en toe nog even nood hebben aan een rustpauze in de buggy? Dan zit je goed in Mölten/Meltina. Je vindt er namelijk twee wandelroutes op maat van kinderen. De eerste is net geen twee kilometer lang (enkele route) en brengt je vanaf de parkingplaats Kampidell richting een typische taverne, waar kinderen kunnen ravotten op de verschillende speeltuigen of de dieren in de kinderboerderij kunnen ontdekken. Zin in een langere wandeling? Dan is de Trail of the legends (8,6 km) de geknipte tocht. Deze wandeling gaat grotendeels bergaf en bevat onderweg een twaalftal stops waarbij je telkens iets bijleert over een lokaal sprookje. Leuk weetje: de stops zijn mede ontworpen door de leerlingen van de plaatselijke basisschool. Aan het eind van de wandeling bevindt zich een bushalte, handig toch! Eerder nood aan een rustige middag? Vanaf de Würzjoch bergpas sta je vrijwel meteen aan de Munt de Fornella, een gezellige berghut waar ook kinderen naar hartenlust kunnen ravotten.

Panoramawandeling voor kinderen in Eggental

Mag het iets uitdagender? Klim dan in Eggental / Val d’Ega samen met je kroost tot bijna 2.000 meter boven de zeespiegel en geniet van het fantastische uitzicht! De route start aan de ‘Albergo Jolanda’ en is (heen en terug) een viertal kilometer lang. De hike leidt je naar de Messnerjoch Hut, waar je even op adem kan komen en kinderen kunnen ravotten en genieten van de natuur. Pluspunt: de paden zijn ook toegankelijk voor buggy’s.

Avonturiers, opgelet!

In de Dolomieten kunnen je kids volop de natuur beleven in één van avonturenparken, middenin de prachtige natuur. Bezoek eens het Olperl avonturenpark, waar kinderen een pittig parcours afleggen met een magnifiek zicht op de bergtoppen van de Sesto-bergketen. Ook in Ritten en Ratschings vind je overigens een leuk avonturenpark.

Zijn je kids fan van paarden en avontuur? Dan beleven ze ongetwijfeld een onvergetelijke tijd in het avonturenpark van Halfling, dat volledig in teken staat van het lokale Halflinger paardenras. Zo springen ze over hindernissen of zoeken ze naar hun evenwicht op een hoefijzerbrug. In Sulden, vlakbij de mythische Stelviopas vind je zelfs een educatief ‘Evopäd’, waar het evenwicht op de proef wordt gesteld tijdens zeven natuurlijke opstellingen.

Wandelen met kinderen door SüdTirol / Alto Adige.

Ga eens op pad met een gids

Een unieke manier om de pracht en de geheimen van de bergen te leren kennen is onder begeleiding van een lokale gids. De fauna en flora in de Dolomieten kan je namelijk ontdekken met een professionele ranger, die jou en je gezin een voormiddag rondleidt in Puez-Odle, een prachtig natuurpark in Villnöss / Val di Funes.

Wandelen in de Dolomieten, SüdTirol, Alto Adige.

De beloning is zoet

Na al dat stappen volgt een welverdiende beloning. De lekkerste aardbeien van Südtirol vind je in Vinschgau, ze zijn zelfs zo bekend dat er een volledig ‘aardbeienpad’ is aan gewijd. Het pad neemt je mee op ontdekking langs het ‘Martelltal’, ook wel de ‘aardbeienvallei’ genoemd. Onderweg ontdek je heel wat fruitgaarden en kom je alles te weten over de aardbeienteelt. Niets beter dan een heerlijke portie aardbeien om op adem te komen van je wandeling!

Wandelen met kinderen door SüdTirol / Alto Adige.

Zin gekregen in een wandelvakantie met je kids? Nog meer inspiratie over SüdTirol / Alto Adige vind je via onderstaande knop.

Meer wandelinspiratie?

Andere artikelen