Inloggen als federatielid

Ontdek Lommel, Wandelgemeente van het Jaar 2023

De Sahara in Lommel is een wandelparadijs.
De Sahara in Lommel is een wandelparadijs.

Eind vorig jaar werd Lommel door Wandelsport Vlaanderen vzw uitgeroepen tot Wandelgemeente van het Jaar 2023. De Limburgse stad overtuigde de jury als wandelparadijs bij uitstek en mag zich een jaar lang de beste wandelplek van Vlaanderen noemen! In Lommel is er alvast voor ieder wat wils en komt de natuurliefhebber volop aan z’n trekken. De omgeving wordt gekenmerkt door een variatie aan landschappen. Bos, heide of eerder fan van helderwitte duinen en meren? Waarom kiezen, Lommel heeft het allemaal! Ontdek in deze blogpost de belangrijkste wandelhoogtepunten van Lommel.

Tekst: wandel.be - Foto's: Katrien Grevendonck (Coverfoto, Heuvelse Heide) & Merel Baetens (Kattenbos, Blauwe Kei)

Sahara: Lommelse woestijn

Beginnen doen we met misschien wel één van de bekendste wandelgebieden van Vlaanderen. En terecht! De Lommelse Sahara strekt zich uit over maar liefst 200 hectare en is met zijn kenmerkende zand-en duinlandschap een unieke plek. Bovendien voelt het meer, beschermd door groene naald- en loofbomen, als een oase in de woestijn. Bewonder je de Sahara liever vanuit de hoogte? Dan mag een beklimming van de uitkijktoren niet ontbreken. Vanop de 30 meter hoge ‘Reus van Bosland’ word je beloond met een magnifiek panorama. Verschillende aangeduide wandelroutes gidsen je door de Lommelse Sahara, die omwille van het losse zand echter moeilijk toegankelijk zijn met rolstoel of buggy.

Kattenbos: een historische én culturele site

Een andere troef die Lommel aan wandelaars biedt is het Kattenbos. In dit natuurgebied wandel je door adembenemende heidelandschappen en kom je tot rust in een idyllische omgeving. Vanaf de startplek, waar een imposant vlinderkunstwerk meteen in het oog springt, kies je uit drie uitgestippelde routes. De Vlinderwandeling (2,2 km) is niet de langste, maar zeker de moeite waard. Deze rolstoel- en kinderwagenvriendelijke route combineert speelelementen met land-art van Will Beckers. Verdere historische bezienswaardigheden zijn onder meer de Leyssensmolen, een imposante korenmolen uit 1797. Ook een bezoekje aan de Duitse oorlogsbegraafplaats, nota bene de grootste West-Europese begraafplaats uit WOII, mag zeker niet ontbreken.

Wandelen in het Kattenbos in Lommel.

Heuvelse heide: rust als codewoord

De Heuvelse heide is dan wel minder bekend, maar daarom niet minder bemind. Vanaf het startpunt aan jachthaven De Meerpaal wandel je eerst een stukje door het bos. Eens je de heide betreedt, opent zich een prachtige wereld, die sterke gelijkenissen vertoont met de zandvlakte en het meer van de Sahara. Niet toevallig, want ook hier ontstond de waterplas immers door zandontginning. Een belangrijk verschil met de Sahara is het kleinere aanbod aan faciliteiten, maar in de Heuvelse Heide kom je vooral voor de rust. En die vind je hier bij de vleet!

Wandelgebied Heuvelse Heide in Lommel.

Blauwe Kei: een verborgen parel

Dit wandelgebied bevindt zich op de grens tussen Lommel en Mol. De Blauwe Kei dankt haar naam aan een grote blauwe leisteen uit de ijstijd en herbergt onder meer een sassencomplex. Hier springt meteen de Baileybrug in het oog, een noodbrug gebouwd door de Engelsen in 1944, bovendien één van de laatste originele exemplaren uit WOII. Het natuurgebied De Maat is een minder bekende trekpleister, maar zeker het ontdekken waard. Je vindt er een mooie variatie aan landschappen: van heide tot vennen, moerassen en vijvers. Vogelspotters, opgelet! In dit natuurgebied komen zeldzame soorten voor, zoals de ijsvogel, wespendief en havik. Vergeet dus zeker je verrekijker en fototoestel niet wanneer je op pad gaat.

Wandelgebied Blauwe Kei in Lommel.

Aan de prestigieuze titel ‘Wandelgemeente van het Jaar’ hangt uiteraard ook een welverdiende beloning vast. Wandelsport Vlaanderen vzw schenkt namelijk een duurzame, rustieke zitbank aan Lommel. Deze massieve houten bank is een blijvende herinnering aan de overwinning en werd neergepoot in het Kattenbos. Wandelaars kunnen er in de volle natuur even op adem komen met een schitterend uitzicht op de bossen, de heide en het windmolenpark. Op Paasmaandag 1 april werd de bank officieel ingehuldigd, in het bijzijn van onder meer Wandelsport Vlaanderen vzw en Karel Wieërs, schepen van Toerisme Lommel.

Ga jij binnenkort ook wandelen in Lommel? Alle praktische informatie vind je via de toeristische dienst van Lommel.

Meer wandelinspiratie?

Andere artikelen