Inloggen als lid Inloggen als clubbestuurder

Tips voor vrouwen die alleen willen wandelen

Tips voor vrouwen die alleen willen wandelen.

Alleen wandelen is heerlijk: je bepaalt zelf het tempo, kiest je route en hebt alle ruimte om te genieten. Toch vinden heel wat vrouwen het spannend om alleen op pad te gaan. Wat als je iemand tegenkomt die je niet vertrouwt? Wat doe je wanneer je verdwaalt of je onveilig voelt? In deze blog lees je hoe je met kleine, haalbare stappen meer vertrouwen opbouwt, zodat je straks wél alleen op pad durft te gaan.

Tekst: wandel.be & De Wandeltrainer Wanda Catsman.

Begin op een plek waar jij je prettig voelt

Een eerste belangrijke tip: je hoeft zeker niet groots te beginnen. Een half uurtje alleen in het bos vlakbij of een kort ommetje in de buurt kan al voldoende zijn om vertrouwen op te bouwen. Het helpt als je weet dat je steeds terug kan keren naar een punt waar je je veilig voelt. Juist door kleine stappen te zetten, ervaar je succesmomentjes en bouw je zelfvertrouwen op.

Kies je moment bewust

Start op een moment van de dag waarop je je energiek voelt en het buiten licht is. Een zonnige ochtend of heldere middag voelt vaak prettiger dan een grijze avond. Tijdstippen waarop andere mensen ook buiten zijn, geven vaak meer rust en een veiliger gevoel.

Wandelen in de zon.

Bereid je voor op onverwachte situaties

Denk vooraf na over wat je zou doen als je aangesproken wordt, iemand je pad kruist of je je ongemakkelijk voelt. Bedenk een paar zinnen die je kunt zeggen als je graag alleen verder wilt wandelen, zoals: "Ik wandel bewust alleen vandaag, fijne dag verder." Als je weet wat je kunt doen in onverwachte situaties, voel je je zekerder en sta je steviger in je (wandel)schoenen.

Zelfverdediging: wat helpt echt?

Een korte cursus zelfverdediging kan helpen om je zekerder te voelen en beter te reageren onder spanning. Tegelijk is het goed om te beseffen dat veel technieken situatiegebonden zijn. In stressvolle momenten is het lastig een specifieke greep toe te passen. Wat vaak beter werkt: eerst ademhalen en dan zoeken naar de plek waar de minste weerstand zit. Als je wordt vastgehouden, kijk dan of je kunt loskomen waar de vingers samenkomen. Niet met kracht, maar met inzicht en techniek.

Wat je moet weten over pepperspray, messen en deo

Veel vrouwen nemen uit voorzorg dingen mee zoals een busje deodorant, een zakmes of zelfs (illegaal) pepperspray. Maar stel jezelf de vraag: zit dat onder in je tas of rugzak, of draag je het continu in de hand? Want de kans dat je in een panieksituatie rustig zegt: "Wacht even, ik moet iets uit m'n tas pakken", is klein. Bovendien kan het voortdurend bij je dragen van zulke middelen je juist onnodig gespannen maken. Als je elke stap bewust bent van wat er mogelijk mis kan gaan, is het lastig ontspannen te wandelen. In plaats van vertrouwen op een hulpmiddel, kun je beter inzetten op voorbereiding, houding en bewustzijn van je omgeving.

Laat iemand weten waar je bent & noodhulpmiddelen

Vertel thuisblijvers welke route je volgt en wanneer je verwacht terug te zijn. Je kunt ook je live locatie delen via een app of GPS-tracker, zodat iemand op afstand kan meekijken of je veilig onderweg bent. Dat kan een geruststellend idee zijn, zowel voor jezelf als voor degene thuis. Overweeg hulpmiddelen voor noodgevallen. Denk aan een app of GPS-apparaat met noodknop of een persoonlijk alarmsysteem. Maar een simpel fluitje kan ook al heel doeltreffend zijn om de aandacht te trekken van omstanders. Kies iets dat bij jou past en dat je zonder veel nadenken kunt gebruiken als het nodig is.

Tips voor solo wandelen met Wanda.

Leer navigeren en oriënteren

Als je leert hoe je een wandelkaart leest en je locatie bepaalt op basis van herkenningspunten in het landschap, voel je je niet alleen zekerder, maar ook zelfstandiger. Je bent minder afhankelijk van technologie en kunt goed bepalen waar je bent en hoe je terugkomt op je route als je even verkeerd loopt. Vooral in gebieden waar het bereik wegvalt of de markeringen onduidelijk zijn, geeft het vertrouwen als je op je eigen kennis kunt bouwen.

Reflecteer na afloop

Vraag jezelf na de wandeling af: wat ging goed? Wat vond je spannend? Wat wil je de volgende keer anders doen? Door te evalueren, leer je van je ervaring. Het hoeft niet perfect te gaan. Het gaat erom dat je je eigen tempo volgt en elke keer iets meer vertrouwen opbouwt.

VOLZET Webinar: Veilig solowandelen - 19 juni om 19u

Wil je meer tips en ervaringen rond solo wandelen horen? Meld je dan aan voor het online webinar Veilig solowandelen. Deze sessie wordt georganiseerd door Wandelsport Vlaanderen vzw en begeleid door Wanda en Shanna. Speciaal voor iedereen die met meer vertrouwen alleen op pad wil.

  • Wanneer: Donderdag 19 juni 2025 om 19:00 uur
  • Waar: Online (je ontvangt de link vooraf)
  • Kosten: Gratis voor leden van Wandelsport Vlaanderen vzw, €10 voor niet-leden
  • Inschrijven: VOLZET

Sterker in je Wandelschoenenweekend voor vrouwen

Lijkt alleen wandelen je fijn, maar weet je niet goed hoe je moet beginnen? Tijdens het Sterker in je Wandelschoenenweekend leer je hoe je routes plant, met spanning omgaat, veilig navigeert en je zelfvertrouwen opbouwt.

Meer info en aanmelden: sterkerinjewandelschoenen.nl

Andere artikelen