Inloggen als federatielid

Wandelplezier in Heuvelland

Heuvelland, nippend aan de Franse grens met zijn glooiende natuur, stemmige dorpjes en adembenemende vergezichten is een populaire wandelbestemming. En terecht, want het is er wondermooi. Met het vernieuwde en verruimde wandelnetwerk kan je de regio nu nog beter verkennen. 220 km aan wandelpaden nemen je mee langs holle wegen, verborgen doorsteekjes, beboste heuvelflanken, vlonderpaden door moerasgebieden, gezellige dorpjes, feeërieke valleien en zo veel meer. Nieuwe uitzonderlijke uitkijkposten en unieke picknickplaatsen zijn extra troeven. In Heuvelland zal je je geen moment vervelen.

Door wandel.be, Info & foto’s: © Westtoer

Met de uitbreiding van het wandelnetwerk Heuvelland combineer je de pretentieloze natuurpracht moeiteloos met haar gezellige ongedwongen sfeer. Ondertussen telt dit wandelnetwerk 257 knooppunten, goed voor maar liefst 220 km wandelplezier. Ontdek het wandelnetwerk aan de hand van 4 suggestielussen.

De Geuzenwandelroute

9 km - Vertrekpunt: Markt, 8950 Nieuwkerke

De Geuzenwandelroute laat je kennismaken met de groeiende welvaart van de lakennijverheid en eindigt met de woelige geschiedenis van de Geuzen in de 16de eeuw. Pittige glooiingen, verrassende veldwegdoorsteken, weidse vergezichten op de Leievallei en op de heuvels van de Katsberg tot de Kemmelberg maken onderdeel uit van het wandeltraject.

De Kemmelbergwandelroute

9,1 km - Toerisme Heuvelland, St. Laureinsplein 1, 8956 Kemmel

Een hoogstaande wandelescapade, waarbij West-Vlaanderens hoogste ‘berg’ trots regeert over het hemelse getuigenlandschap van Heuvelland. Alleen al het feit dat de wandelroute het populairst is bij wandel minnend Vlaanderen, zegt meer dan genoeg. Verder wandel je langs veldwegen en wijngaarden naar de Monteberg en het recent toegankelijke Domein de Chalet.

Foto: © Geert Casier

De Kraters- en Mijnenwandelroute

7,1 km • Sint-Medarduskerk, Sint-Medardusplein, 8953 Wijtschate

Duik de geschiedenis in met de Kraters- en Mijnenwandelroute in de omgeving van Wijtschate. De Duitse mijnschacht in het Kampagnebos, het Bayernwald, de Pool of Peace en vele andere relicten vertellen het verhaal van de nietsontziende Mijnenslag. Hier en daar vormen de kraters nog steeds de diepe zichtbare wonden in het landschap.

Twee bergenwandelroute

7,3 km - Sint-Eligiuskerk, Poperingestraat, 8954 Westouter

Immense vergezichten, heerlijke streepjes onverhard en verrassende pittige hellingen zijn op de Twee Bergenwandelroute nooit veraf. Vertrekkend vanuit het pittoreske dorp Westouter staat je een echte kuitenbijter te wachten met beklimming van de Rodeberg (138 m) en de Sulferberg (88 m). De terugweg vat je aan via het mysterieuze Kotje Piepersbos.

Stel je eigen route samen

Het wandelnetwerk Heuvelland - ooit het eerste in Vlaanderen - bestaat uit 257 knooppunten, waarmee je zelf een route op jouw maat kan uitstippelen. Naast het weids natuurschoon koppelt Toerisme Westhoek een aantal nieuw unieke uitzichten en extra landschapskunstwerken aan het wandelnetwerk vast, waardoor je wandeluitstap niet meer stuk kan. Eentje ervan vind je terug op de flanken van de Scherpenberg. De Cocons zijn geïnspireerd op ingesponnen rupsweefsel en roepen elk een moment op in het leven van en vlinder.

#iedereenwandelt

Ook voor wie minder mobiel is, vormt het Heuvelland een uitstekend wandeldecor. Toerisme Westhoek ontwikkelde een wandelroute op het wandelnetwerk dat volledig toegankelijk is. Download hieronder een kaart met een rolstoelvriendelijke route.

Praktische info

Je kan en kaart van het wandelnetwerk aankopen op volgende locaties:

  • Westtoer, Koning Albert I-laan 120, 8200 Sint-Michiels (Brugge), T 050 30 55 00, www.visitwestvlaanderen.be, www.toerismewesthoek.be, shop.westtoer.be
  • Toerisme Heuvelland, Bezoekerscentrum 'Het Heuvelland', Sint-Laurentiusplein 1, 8956
  • Kemmel, T 057 45 04 55, toerisme@heuvelland.be, www.toerismeheuvelland.be
  • Toerisme Mesen, Stadhuis, Markt 22, 8957 Mesen, T 057 22 17 14, info@mesen.be, www.mesen.be/toerisme
  • Visit Poperinge, Grote Markt 1, 8970 Poperinge, T 057 34 66 76, toerisme@poperinge.be, www.toerismepoperinge.be
  • Toerisme Ieper, Lakenhallen, Grote Markt 34, 8900 Ieper, T 057 23 92 20, toerisme@ieper.be, www.toerismeieper.be
  • Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis, Jan Van Eyckplein 2, 8000 Brugge, T 0800 20 021, provincie@west-vlaanderen.be, www.west-vlaanderen.be/informatiecentrum

Andere artikelen