Inloggen als federatielid

Verken Tsjechië met de zes Via Czechia wandelroutes

Op wandel.be vind je informatie over wandelen in Tsjechië.
Op wandel.be vind je informatie over wandelen in Tsjechië.

Bij de doorsnee wandelaar is Tsjechië misschien nog niet heel erg bekend, maar wist je dat het er wel degelijk heerlijk wandelen is? Het land, sinds 2004 lid van de Europese Unie, profileert zich meer en meer als de actieve bestemming bij uitstek. En door het uitgebreide wandelnetwerk is Tsjechië een prima idee, zowel voor beginnende wandelaars als stappers die op zoek zijn naar een langeafstandsuitdaging. De routes van Via Czechia vertegenwoordigen een netwerk van zes langeafstandsroutes. Deze paden verbinden namelijk de uiterste punten van Tsjechië en leiden door bergen, steden en langs (historische) grenzen. Bij wandel.be geven we je alvast een voorsmaakje.

Tekst: wandel.be - Foto's: Visit Czechia/Jan Hocek

Tsjechië: een land met een lange wandelgeschiedenis

Het wandeltoerisme in Tsjechië gaat al terug naar eind 19e eeuw, want reeds in 1888 werden de eerste wandelpaden gecreëerd. Op de dag van vandaag groeide het wandelnetwerk uit tot maar liefst 40.000 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden. De Via Czechia-routes maken gebruik van de aangegeven paden en zijn grondig in kaart gebracht. In totaal werden 6 grote routes ontwikkeld, goed voor meer dan 10.000 kilometer Tsjechisch wandelgenot. We bespreken ze één voor één hieronder, gegarandeerd begint het te kriebelen om je wandelschoenen aan te trekken en op pad te gaan.

Via Czechia – North Trail

De meest noordelijke route is meteen ook de langste van de zes Via Czechia trajecten. En daar stopt het niet, want de North Trail is met ruim 1.000 kilometer zowaar de langste langeafstandsroute van heel Tsjechië. De route verbindt de meest westelijke en oostelijke punten van het land en loopt voornamelijk door de noordelijke grensbergen. Onderweg ontdek je 18 bergketens, waaronder het Ijzergebergte, Reuzengebergte, Adelaarsgebergte en de bergen van Jesenik. Leuk weetje: wanneer je de volledige route stapt, beklim je meer dan 50 toppen die hoger zijn dan 1.000 meter. Uiteraard is de North Trail ook op te delen in verschillende etappes.

Via Czechia – South Trail

Wil je eerder de zuidelijke landsgrenzen van Tsjechië verkennen? Dan is de South Trail de geknipte route voor jou. Met ongeveer 1000 kilometer bereid je je best voor op een fikse tocht, maar uiteraard is ook deze, net als alle andere Via Czechia Trails, opnieuw op te delen in verschillende etappes. De South Trail voert je langs 15 bergketens, 6 beschermde natuurgebieden en twee prachtige nationale parken: het Boheemse Woud en Podyjí. Voltooi je de volledige route? Dan heb je maar liefst 20.000 hoogtemeters overwonnen.

Via Czechia – Path through the Mediterranean

Op deze route doorkruis je de Tsjechische Bohemen van noord naar zuid en maak je kennis met de hoofdstad Praag en andere pittoreske steden als Mělník, Tábor en Český Krumlov. Dit wandelpad telt 550 kilometer. Wil je het iets korter? Dan is een interessant alternatief om een stuk van de route per boot af te leggen. Op de route vind je maar liefst 24 pelgrimsoorden en 4 beschermde natuurgebieden.

Via Czechia – Silesian Trail

In het oostelijke deel van het land verken je in iets minder dan 400 kilometer het Tsjechische Silezië. Tijdens de Silezische Trail ontdek je niet alleen de prachtige natuur, maar ook vele plekken met culturele en historische betekenis. Maak kennis met pittoreske steden en dorpen als Javorník, Vidnava, Jeseník, Zlaté Hory, Krnov, Opava of Ostrava.

Via Czechia – Central Trail

Zoals de naam doet vermoeden gaat deze route dwars door Tsjechië. De Central Trail knoopt verschillende centrale punten van het land aan elkaar. Het startpunt bevindt zich vlakbij het kuuroord Františkovy Lázně (deel van de UNESCO Werelderfgoedlijst) en na een tocht van ruim 1000 kilometer bereik je het einde in de buurt van het drielandenpunt van Tsjechië, Polen en Slowakije. De twee grootste steden van het land, Praag en Brno, liggen niet op de route maar zijn met een kleine omweg toch te bezoeken.

Via Czechia – Bohemian-Moravian Trail

De Boheems-Moravische route voert je langs de historische grens van Bohemen en Moravië, voor het eerst aangelegd in de 12de eeuw. Deze trail is met 345 kilometer de kortste route, maar daarom niet de minst interessante. Het letterlijke hoogtepunt bevindt zich helemaal aan het begin van de route, in Králický Sněžník (1423m). Onderweg passeer je heel wat christelijke pelgrimsoorden, zoals de Berg van de Moeder Gods - Hedeč-klooster, de Českomoravská Fatima in Koclířov of de Groene Berg bij Žďár nad Sázavou.

Zin om al wandelend op pad te gaan dwars door Tsjechië? We kunnen je bij wandel.be moeilijk ongelijk geven, want het land heeft heel wat wandeltroeven. Meer informatie over wandelen in Tsjechië, de verschillende dagetappes op de trails, overnachtingsmogelijkheden,... vind je op de website van de Tsjechische toeristische dienst.

Meer wandelinspiratie?

Andere artikelen