Inloggen als federatielid

Wandelen langs Poolse watervallen en rotsen in Szklarska Poręba

Wandelen in Szklarska Poręba, Polen.
Wandelen in Szklarska Poręba, Polen.

Wie aan Polen denkt, haalt wellicht meteen het prachtige Warschau voor de geest. Waarschijnlijk denk je niet meteen aan Szklarska Poręba, maar toch hebben we het in deze blog over de pittoreske stad in Polen. Gelegen aan de Poolse kant van het Reuzengebergte, vlak aan de grens met Tsjechië, is het gebied een wandelparadijs vol overweldigende natuur. Alicja Ronisz ging er niet alleen op familiebezoek, maar plande ook een korte wandelvakantie in de bergen rond Szklarska Poręba. In deze blog brengt ze verslag uit van haar avontuur.

Tekst & foto’s: Alicja Ronisz

Traditie van glasblazerskunst

Szklarska Poręba mag dan wel geen belletje doen rinkelen bij de modale wandelaar, het stadje vlakbij Tsjechië heeft wel degelijk een mooie traditie te bieden. Wie een woordje Pools praat, zal meteen begrijpen dat de naam van deze plaats meteen ook z’n diepgewortelde geschiedenis onthult. Szkło is namelijk Pools voor glas en Poręba verwijst dan weer naar een bosgebied waar de bomen ooit werden gekapt en waarvan het hout diende als grondstof voor de lokale glasblazerijen.

Overweldigende natuur

Op vrijdagochtend vliegen we naar Warschau, waar we in de late avond op de nachttrein stappen. Als we na 9 uur sporen aankomen in Szklarska Poręba, begint onze avontuurlijke reis vanaf we ’s ochtends voet zetten op het perron. We volgen meteen de blauwe wandelroute door het bos en bereiken na een uurtje stappen onze verblijfplaats. Onze bagage laten we achter, waarna we meteen de traditionele glasblaaskunst ontdekken. In een kleine glasblazerij worden we betoverd door het zien van de verschillende prachtige glazen creaties. Vooraleer we ons avontuur verderzetten, smullen we in het centrum van Szklarska Poręba van de traditionele schapenkaas oscypki.

Szklarski-waterval

Terug op krachten vatten we de wandeling richting de Szklarski-waterval (13 meter hoog) aan. We doorkruisen het prachtige bos en volgen de brullende bergbeek tot aan de waterval. Ondanks de drukte genieten we volop van dit natuurschoon. We stappen verder naar de rotsformatie Chybotek met erbovenop een grenspaal en na een korte wandeling bereiken we een panoramisch uitkijkpunt. Het weer speelt in ons voordeel: we worden getrakteerd op adembenemende uitzichten over het landschap. Na een avontuurlijke verkenning keren we voldaan terug naar onze slaapplaats, vervuld van verhalen en herinneringen aan een dag vol ontdekkingen.

Naar de Szrenica bergtop

Op onze tweede dag begeven we ons via het groene wandelpad richting het centrum van Szklarska Poręba, waar we de kabelbaan richting de majestueuze Szrenica nemen, een bergtop op 1.362 m hoogte. Hoewel het weer niet helemaal meezit, hebben we nog steeds een schitterend uitzicht vanuit de kabelbaan en vanop de bergtop, waar we kilometers ver kunnen kijken. Eenmaal boven op Szrenica slaat het weer snel om: regen en mist zorgen ervoor dat we slechts 200 meter voor ons uit kunnen zien. We beslissen om richting Tsjechië te wandelen voor een warm drankje in een berghut. Na een uurtje zijn we terug in Polen, hoewel we op deze grensberg eigenlijk voortdurend heen en weer gaan tussen Polen en Tsjechië.

Zware tocht

We stappen verder richting Sokolnik. Omdat het weer guur en nat is met een beperkt zicht, kiezen we voor een ander wandelpad: de Mokra Droga – wat natte weg betekent – leidt ons naar beneden, terug richting Szklarska Poręba. Het pad is nat en vrij steil, opletten geblazen dus! We kiezen om snel iets te eten in de berghut Pod Łabskim Szczytem. Daarna zetten we de afdaling voort. Langzaamaan trekt de regen weg en op het wandelpad is bijna niemand te bekennen. We nemen de tijd om de rustgevende geluiden in het bos in ons op te nemen. Aan het einde van het pad kan je trouwens het Mineralogisch Museum bezoeken.

Afsluiten met een hoogtepunt

Op dag drie pakken we alle rugzakken en maken we ons op voor een bezoek aan de indrukwekkende Kamieńczyk waterval. Met 27 meter is het meteen de hoogste aan de Poolse kant van het Reuzengebergte. Het laatste stuk van de wandeling is behoorlijk uitdagend, maar we laten ons niet afschrikken. Eenmaal aangekomen bij de waterval, moeten we veiligheidshalve een helm opzetten om naar de waterval te gaan. Met nog ruim de tijd tot onze nachttrein besluiten we om terug te keren naar het Mineralogisch Museum dat we gisteren passeerden. En dat blijkt een uitstekende keuze! We zijn onder de indruk van de uitgebreide collectie mineralen. Het museum blijkt zelfs een uiting van iemands gepassioneerde hobby te zijn. Voorafgaand aan de treinrit terug naar Warschau hebben we nog tijd voor een laatste korte wandeling van 30 minuten naar de rotsformatie Grzybek (Pools voor paddenstoel), op een boogscheut van het station. Tijdens deze werkelijk drie prachtige dagen hebben we veel gezien en flink gewandeld (ongeveer 50 km in 3 dagen). Deze ervaring smaakt naar meer: we zijn vastbesloten om terug te keren naar de Poolse bergen!

Meer wandelinspiratie?

Andere artikelen