Inloggen als federatielid

Gella Vandecaveye in wandel.be magazine: “Een week offline in de bergen, heerlijk!”

Gella Vandecaveye praat over haar passie voor toerskiën in het nieuwste wandel.be magazine.
Gella Vandecaveye praat over haar passie voor toerskiën in het nieuwste wandel.be magazine.

De zomer van 2024 kondigt zich aan als een periode boordevol sport, met de Olympische Spelen in Parijs als absoluut hoogtepunt. In het nieuwste magazine van wandel.be leek het dan ook gepast om een Belgische, olympische sportlegende aan het woord te laten. Niemand minder dan Gella Vandecaveye, ex-judoka en winnares van twee medailles op de Olympische Spelen (1996 & 2000) vertelt over hoe ze na haar succesvolle topsportcarrière de passie vond in toerskiën, een discipline waarin bergwandelen en skiën gecombineerd wordt.

Tekst: wandel.be - Foto's: Gregory Van Gansen

Wie is Gella Vandecaveye?

De West-Vlaamse werd bij het grote publiek bekend als judoka. In 1993 werd ze voor het eerst wereldkampioene, in 2001 herhaalde ze dat kunstje nog eens. Gella nam vier keer deel aan de Olympische Spelen en behaalde zowel een zilveren medaille in 1996 als een bronzen plak in 2000. Na haar topsportcarrière legde ze zich toe op lezingen, teambuildings en pr-activiteiten, telkens gelinkt aan beweging en sportieve voeding.

Van judo naar toerskiën

Gella Vandecaveye mag dan wel afscheid genomen hebben van topsport, van stilzitten na de carrière is geen sprake. Zeker aan wandelen in de bergen heeft ze haar hart verloren. Maar dan wel op z’n Gella’s: met een uitdagend kantje. ‘Ik hou van de natuur in al haar facetten. Zo doet buiten zijn in weer en wind veel met een mens. Maar niemand heeft het graag koud, dus als ik buiten ben is het om te bewegen, dan krijg je vanzelf warm.” En laat dat nu net nodig zijn in de sport waaraan Gella na een carrière in het judo haar hart verloor. “Ik ben zot van toerskiën: wandelen op skilatten eigenlijk. Het is een unieke combinatie van bergwandelen en skiën. Of zoals ze in het Frans zo mooi zeggen: ski randonnée. Ik begon ermee kort nadat ik stopte met judo en ik doe het ondertussen al meer dan twintig jaar.”

Afzien op het ritme van de natuur

“Ik ski ook gewoon, maar toerskiën geeft zoveel meer voldoening”, zegt Gella. “Het grote verschil is dat je steeds in beweging bent. Je wandelt uren naar boven op eigen krachten en skiet een stukje naar beneden om dan opnieuw de berg op te wandelen. En dat allemaal zonder lift: het echte werk dus. Het brengt een mens dichter bij de natuur, vaak kom je op plekken waar nog niemand is geweest, enkel een berggeit of marmot misschien.” Genieten van de stilte en afzien in de volle natuur doet wat met een mens, vindt Gella. “Wandelen met de meest fabuleuze uitzichten op de bergen heeft een helende werking. Je wandeltochten stem je af op het weer, omwille van het lawinegevaar. Zo leer je echt te leven op het ritme van de natuur. En wanneer je aankomt in een berghut is er meestal niet al te veel te doen. Gsm-bereik mag je ook vaak vergeten op hoogtes van wel 3.000 meter: zalig gewoon, een week offline in de bergen!”

Gella Vandecaveye praat over haar passie voor toerskiën in het nieuwste wandel.be magazine.

Groepsgevoel boven alles

Misschien nog hetgeen waar Gella het meest voldoening uit haalt tijdens het toerskiën is het groepsgevoel. “Op jezelf toerskiën kan, maar zonder ervaring of kennis is het levensgevaarlijk. Daarom sluit ik altijd aan bij een kleine groep onder de vleugels van de Franse Sportfederatie, waar gediplomeerde gidsen het voortouw nemen.” Eerder dan de snelheid is vooral het samen volbrengen van een uitdaging belangrijk. “In het toerskiën gaat het niet over snelheid, je volgt het groepstempo en doet alles samen. Het gevoel wanneer we samen boven op een berg staan is dan ook onbeschrijfelijk. We vallen elkaar makkelijk in de armen en die teamspirit geeft een fantastisch voldaan gevoel.”

Gella Vandecaveye praat over haar passie voor toerskiën in het nieuwste wandel.be magazine.

Het volledige interview met Gella Vandecaveye lees je in het nieuwste wandel.be magazine, hét tijdschrift over wandelen, gezondheid en natuur. Meer info over het wandel.be magazine vind je via onderstaande knop.

Ontdek het wandel.be magazine

Het ideale leesvoer boordevol tips en wandelinspiratie. Als lid van Wandelsport Vlaanderen vzw ontvang je het driemaandelijks magazine bovendien gratis.

Andere artikelen