Inloggen als federatielid

Oost-Vlaanderen opent nieuw wandelnetwerk 'Tussen Zwalm en Dender'

Nieuw wandelnetwerk Tussen Zwalm en Dender in Oost-Vlaanderen.
Nieuw wandelnetwerk Tussen Zwalm en Dender in Oost-Vlaanderen.

Slechts enkele maanden na de lancering van het Dendervallei Noord wandelnetwerk komt Oost-Vlaanderen opnieuw met fijn nieuws voor wandelaars. De start van de zomer betekent nog meer wandelplezier in de provincie, want voortaan kan je op pad op het gloednieuwe wandelnetwerk ‘Tussen Zwalm en Dender’. Op de grens van het Scheldeland en de Vlaamse Ardennen snuif je in de rustgevende natuur volop het vakantiegevoel op. Trek je wandelschoenen aan en ontdek alvast een voorproefje van het wandelnetwerk hier op wandel.be.

Tekst: wandel.be - Foto's: Toerisme Oost-Vlaanderen (coverfoto: Jens Mollenvanger)

Wandelnetwerk puur natuur

Wat mag je verwachten? Het nieuwe wandelnetwerk Tussen Zwalm en Dender bevindt zich in de groene rand van de Vlaamse Ardennen en omhelst dorpen en steden als Sint-Lievens-Houtem, Oosterzele, Zottegem, Herzele, Erpe-Mere, Lede en Haaltert. Op de 170 kilometer aan nieuwe, bewegwijzerde wandelpaden stap je ver weg van de platgetreden routes. De streek op de grens van het Scheldeland en de Vlaamse Ardennen predikt rust en heeft heel wat troeven te bieden, zowel voor doorwinterde hikers als occasionele stappers. Pittoreske dorpskernen? Prachtige vergezichten? Glooiende veldwegen? Op het wandelnetwerk ‘Tussen Zwalm en Dender’ vind je het allemaal. Dat de wandelroute omschreven kan worden als ‘puur natuur’ is zeker niet overdreven, want ruim 50% van de knooppunten op het wandelnetwerk Tussen Zwalm en Dender stuurt je langs onverharde paden. Heerlijk wandelen voor fans van offroad dus.

Suggestielus: Cotthem en Oude Heerweg Wandelroute

Wil je graag het nieuwe wandelnetwerk Tussen Zwalm en Dender verkennen, maar heb je een duwtje in de rug nodig? Dan is een goed startpunt de kant-en-klare, 10 kilometer lange Cotthem en Oude Heerweg wandelroute. Stappers die houden van de rust en stilte vinden in Sint-Lievems-Houtem de geknipte plek. Het startschot wordt gelost op de markt, trouwens Vlaanderens op één na grootste marktplein! Daarna gaat het al snel richting het charmante Cotthembos, het idyllische bos in de vallei van de Cotthembeek. Zet hier vooral je zintuigen open en geniet. Verderop leer je langs de Livinuskapel alles over de legende van de heilige Livinus, ook de Sint-Annakapel is een rustmomentje waard. Op de Oude Heerweg stap je letterlijk over de geschiedenis, want dit pad was ooit deel van een uitgebreid netwerk aan Romeinse langeafstandswegen. Vooraleer je opnieuw het marktplein van Sint-Lievens-Houtem bereikt, kan je nog een ommetje maken langs de Mariagrot Cotthem.

Praktische informatie

Met 170 kilometer aan wandelpaden ben je op het wandelnetwerk Tussen Zwalm en Dender al even zoet. En helemaal uitgewandeld ben je in de streek nog lang niet, want het netwerk sluit naadloos aan op de wandelnetwerken Zwalmvallei, Dendervallei Noord en Scheldevallei Oost. Opgelet: momenteel wordt het wandelnetwerk nog volop uitgerold. Stippel je een route uit langs de nieuwe knooppunten? Download dan ook voor alle zekerheid de gpx-versie. Zo ga je met een gerust hart op pad.

Terwijl jij op ontdekking gaat langs de nieuwe wandelnetwerken Scheldevallei Oost, Dendervallei Noord en Tussen Zwalm en Dender is de provincie Oost-Vlaanderen druk in de weer met de aanmaak van nog twee wandelnetwerken. Eens alle netwerken gerealiseerd zijn, zal je in het omvangrijke gebied op stap kunnen gaan langs ruim 1.000 kilometer aan bewegwijzerde paden. Nog heel wat om naar uit te kijken dus! Meer info over het Tussen Zwalm en Dender netwerk vind je via onderstaande knop.

Andere artikelen