Inloggen als federatielid

Trans Limburg Trail: via heuvels en kastelen

Op zondag 21 juli 2024 vieren we niet alleen de Belgische feestdag, ook wandelaars noteren die datum best met stip in hun agenda. Met de Trans Limburg Trail is het namelijk tijd voor het vijfde Flanders Trails-evenement van het jaar. En voor het eerst is Belgisch én een stukje Nederlands Limburg het decor van een Flanders Trails-organisatie. De Trans Limburg Trail combineert de mooiste glooiende landschappen en de meest indrukwekkende kastelen van Belgisch én Nederlands-Limburg. Echte eyecatchers zijn de finishlocatie: de Landcommanderij Alden Biesen en het Kasteel van Hoensbroek, startlocatie van de 65 km lange trailwandeling. Fervente trailwalkers worden uitgedaagd met een parcours van 65 kilometer, maar kunnen ook gaan voor 35 kilometer. Liever wat korter? De wandeltocht van 15 kilometer is een uitgelezen kans om kennis te maken met Flanders Trails.

Trans Limburg Trail 65 km – onvergetelijke tocht van Hoensbroek naar Alden Biesen

Deelnemers aan de Trans Limburg Trail van 65 kilometer smeren best hun benen in voor een heuse uitdaging. Het startschot wordt gegeven aan het Kasteel Hoensbroek, één van de grootste en meest imposante kastelen van Nederland. Tussen zacht glooiende velden, boomgaarden en vruchtbare akkers gaat het via het Ravensbos en natuurgebied Ingendael naar Valkenburg. Langs de slingerende Geul ontdek je het Château St. Gerlach, een statig landgoed met authentieke bijgebouwen, uitgestrekte parken, een fruitarboretum en wijngaard. Genietend van het zicht op de Curfsgroeve wordt de afdaling richting Maastricht ingezet. Je steekt er de Maas over en maakt een korte wandeling door de eeuwenoude stad. Na het blitsbezoek aan Maastricht krijg je met de Sint-Pietersberg opnieuw wat hoogtemeters voorgeschoteld. Op de top ontdek je het indrukwekkende verdedigingswerk dat in 1702 werd gebouwd.

Met de Cannerberg volgt opnieuw een beklimming, waar je het Château Neercanne bewondert, een uniek terrassenkasteel pal op de Belgisch-Nederlandse grens. In het dorpje Kanne verlaat je halfweg de trail het Nederlands grondgebied en vormt Haspengouw het decor van de finale. Via Riemst gaat het richting het idyllische wijnkasteel van Genoels-Elderen en laat je na een bezoek aan ’s Herenelderen de dorpjes links liggen. Vooraleer de aankomst wenkt, worden je benen nogmaals getest met enkele steile hellingen in het natuurgebied Molenbeemden. De laatste staploodjes leiden naar de adembenemende finishlocatie van Alden Biesen. De landcommanderij is de grootste publiek toegankelijke kasteelsite van België en een prachtig stukje erfgoed dat met meer dan 800 jaar geschiedenis veel weg heeft van een sprookjeslocatie.

Trans Limburg Trail 35 km – Van Kanne naar Bilzen

Kies je tijdens de Trans Limburg Trail voor een afstand van 35 kilometer? Het Château Neercanne is een indrukwekkende startlocatie van een uitdagende trail die start in Nederland en je al snel naar het Belgische Haspengouw brengt. Op en rond de Sint-Pietersberg kan je alvast de benen opwarmen voor wat komen zal. In Kanne volgt de oversteek van het Albertkanaal en gaat het via Riemst naar het wijnkasteel van Genoels-Elderen, waar de wijnproductie naar verluidt teruggaat naar de Romeinse tijd. Even later gaat het richting ’s Herenelderen, waar je kennismaakt met de Sint-Stefanuskerk, het waterkasteel van Renesse en de kasteelhoeve. Het laatste stuk werk je af in een mooi stukje groen, gekenmerkt door holle wegen, hellingbosjes, poelen en hoogstamboomgaarden. De beloning voor 35 kilometer stappen is de imposante Landcommanderij Alden Biesen, waar je op adem komt tussen het eeuwenoude erfgoed.

Trans Limburg Trail – De Zondag Route 15 km

In het zog van de langeafstandswandelaar ontdek je samen met De Zondag het groene heuvelachtige landschap van Haspengouw. Talloze beekvalleien, holle wegen en boomgaarden staan centraal op de 15 kilometer lange route. Het is de ideale gezinswandeling of een opstap naar een volgende Flanders Trails uitdaging!

Praktische informatie Trans Limburg Trail

De eerste editie van de Trans Limburg Trail vindt plaats op zondag 21 juli 2024. Deelnemen aan de Trans Limburg Trail (65 km – 35 km – 15 km) kan enkel via voorinschrijving. Inschrijven op de dag zelf is dus niet mogelijk. Leden van Wandelsport Vlaanderen vzw stappen aan voordelig tarief. Deelnemers genieten van een uitgebreid deelnamepakket, bij iedere afstand worden voldoende rustposten voorzien met bevoorrading en sanitair. Na de wandeling kan je op adem komen in het gezellige après-walk café van de Trans Limburg Trail. Klik op onderstaande knop voor meer praktische info over de Trans Limburg Trail.

De Trans Limburg Trail optimaal voorbereiden?

Dat doe je met de handige trainingsgidsen van Wandelsport Vlaanderen vzw.

Andere artikelen