Inloggen als federatielid

Wandelen in de mooiste tuinen en parken

Wandelen in de Rozentuin van Coloma, in Sint-Pieters-Leeuw.
Wandelen in de Rozentuin van Coloma, in Sint-Pieters-Leeuw.

Wandelen doen we het liefst zo veel mogelijk in de volle natuur, waar we kunnen genieten van de soms oorverdovende stilte. Maar soms heb je ook even nood aan dat tikkeltje extra op een wandeling. Van een brok cultuur opsnuiven tot kuieren langs de mooiste aangelegde paden of prachtige kruiden- en rozentuinen, het geeft soms die bijkomende touch aan je wandeling. En bij mooi weer is genieten van een verfrissend drankje op een zonnig terras ook steeds welgekomen. Gelukkig telt Vlaanderen een uitgebreid aanbod aan tuinen en parken, waar het naast prachtig wandelen ook heerlijk ontspannen is. Vaak valt er ook heel wat te zien en te beleven en is een statig kasteel nooit ver weg. De keuze aan dergelijke domeinen is quasi eindeloos, dus sommen we bij wandel.be enkele tips op in de verschillende provincies. Ga er eens op (wandel)verkenning, geniet van het groen en het andere moois dat deze tuinen en parken te bieden hebben.

Tekst: wandel.be - Foto's: Coverfoto Toerisme Vlaams-Brabant (Lander Loeckx), Toerisme Vlaanderen (Kevin Faingnaert, Sandra Koning), Toerisme Antwerpen, Westtoer, Toerisme Vlaams-Brabant, Visit Limburg (K. Wintmolders & L. Lenaerts)

Tuinen en parken in Oost-Vlaanderen

Starten doen we met een kasteeldomein zonder kasteel en namelijk dat van Domein De Ghellinck in Wortegem-Petegem. Het kasteel werd in 1718 aangekocht door de familie Ghellinck en onderging sindsdien heel wat renovatiewerken, maar helaas brandde het in 1973 af en werd het gesloopt. Het domein werd eigendom van de gemeente en is tegenwoordig een 28 ha groot park met prachtige tuinen en vijvers. Met enkele speeltuinen en petanqueterreinen is er voor ieder wat wils. Verpozen kan in de taverne die werd ingeplant in het voormalige koetshuis.

Wil je wel degelijk eens een sprookjesachtig kasteel bewonderen? Het Kasteel van Wissekerke in Bazel gaat terug tot de 10de eeuw en is een echte waterburcht. Met de idyllische hangbrug komt het kasteel precies uit een sprookje. Het kasteel bezoeken kan trouwens ook, je leert er alles over de familie Vilain XIIII, die trouwens een belangrijke rol speelde in de stichting van België. In het prachtige landschapspark is het heerlijk wandelen. Opgelet: in april en mei zijn er werken rond het kasteel, dat wel nog steeds te bezoeken is.

Op zoek naar enkele tuinen en parken die geknipt zijn voor gezinnen? In heel wat provinciale domeinen zoals Het Leen in Eeklo, de Brielmeersen in Deinze of Puyenbroeck in Wachtebeke is het heerlijk wandelen, ravotten én verpozen. Extra tip! Wandelen op het domein van het Kasteel van Beervelde doe je op aanvraag, maar is meer dan de moeite waard. Het kasteelpark dateert van 1873 en werd aangelegd in Engelse landschapsstijl. Een ideaal moment om het domein te bezoeken is tijdens de inmiddels legendarische tuindagen in mei.

Parken en tuinen in Antwerpen

Ook in Antwerpen zijn er heel wat mogelijkheden om te wandelen met dat ietsje extra. Zo vind je op een steenworp van Antwerpen-stad het Rivierenhof, een domein van maar liefst 135ha waar je heerlijk kan wandelen, maar ook deelnemen aan tal van activiteiten. Een rozentuin, eeuwenoude bomen en mooie vijvers? Het Rivierenhof heeft het allemaal in petto. Ook voor kinderen is er trouwens heel wat te beleven. We blijven nog even in stedelijk gebied, want ook in Mechelen zijn er enkele mooie opties. Zo is het Tivolipark een oase van rust, waar het heerlijk kuieren is. Het kasteel Tivoli, de kinderboerderij of de grote speeltuin zijn maar enkele van de troeven. Nog niet genoeg van al dat groen in Mechelen? Bezoek dan zeker ook eens de Kruidtuin.

Met 13ha misschien niet het grootste park, maar toch is het Arboretum in Kalmthout meer dan de moeite waard. Sinds 1856 groeien hier meer dan 11.000 plantensoorten. Je vindt er trouwens ook een plantencentrum, shop en cafetaria. Een prachtig kasteel bewonderen doe je op het domein d’Ursel in Bornem. Voel je als een echte kasteelheer of jonkvrouw en boek eens een rondleiding of wandel door het statige kasteelpark rondom. In het provinciaal domein De Averegten (Heist-op-den-Berg) is er voor ieder wat wils. Wandelen in het bos, picknicken op één van de weides, de heemtuin bezoeken of ravotten in de speelbossen of op de speeltuin? Opties genoeg voor een dagje plezier!

Parken en tuinen in West-Vlaanderen

Ook in West-Vlaanderen liggen heel wat tuinen en parken te wachten om ontdekt te worden. In de omgeving van Brugge vind je bijvoorbeeld het Domein Ryckevelde. Het is een prachtig bosdomein met mooie wandelopties, een statig kasteel met horeca, een heemtuin en speelzones. Sinds kort leer je meer over het domein in de nieuwe podwalks met Xavier Taveirne. In de buurt vind je trouwens ook het Domein Bulskampveld, met opties voor jong en oud. Neem een kijkje in het bezoekerscentrum, de kruidtuin of geniet op de ligweide van het zicht op het kasteel.

Ook in het Kasteeldomein Zonnebeke ben je enkele uren zoet. Bezoek het WOI Passchendaele Museum, volg het Avonturenpad of geniet gewoon van de rust in het Polygoonbos vlakbij. Een ander domein vind je in Torhout, namelijk d’Aertrycke. Wandel langs het sprookjesachtige kasteel, de vijver, weides en bossen rondom. Op adem komen doe je in het koetshuis of in het restaurant in het kasteel. Nog niet genoeg van kastelen? Ontdek dan eens het unieke Kasteel Beauvoorde en z’n prachtige kasteelpark. Helaas is het kasteel momenteel gesloten voor restauratie, het park is wel nog steeds toegankelijk.

Parken en tuinen in Vlaams-Brabant

In Vlaams-Brabant bevinden zich heel wat prachtige tuinen en parken en ze allemaal uitlichten is quasi onmogelijk. We zetten je alvast op weg met deze tips, die zich allemaal in de rand rond Brussel situeren. Fans van rozen kunnen zich helemaal uitleven in de Rozentuin Coloma in Sint-Pieters-Leeuw. Deze prachtige tuin herbergt meer dan 3.000 rozensoorten, goed voor maar liefst 300.000 rozen! Een wandeling door de vier verschillende tuinen en de boomgaard is dan ook een niet te missen ervaring.

De kastelen rond het Brusselse zijn talrijk en de domeinen errond zijn werkelijk prachtig. Bezoek eens het machtige Park van Gaasbeek (Lennik) met verschillende historische gebouwen waaronder het imposante kasteel van Gaasbeek, dat dateert van 1236. Kuier in het park en ontdek de museumtuin. Ook in het Park Drie Fonteinen in Vilvoorde valt je mond open van de prachtige Engelse landschapstuin en het kasteel. Krijg je maar niet genoeg van parken in Vlaams-Brabant? Ga dan op ontdekking in het Warandepark van Tervuren. Ooit een jachtgebied voor de hertogen van Brabant, nu een park van maar liefst 205 ha met onder meer een Franse tuin, vijvers en beelden. Een tip voor gans het gezin is het uitgestrekte Provinciedomein in Huizingen. Je vindt er onder meer een wandelbos, roeivijver, verschillende speeltuinen, een dierenpark en een officieel beschermde rotstuin met maar liefst 150.000 planten.

Parken en tuinen in Limburg

Last but not least, Limburg! Het Domein Pietersheim in Lanaken ligt vlakbij het Nationaal Park Hoge Kempen en is een ideale mix van natuur en geschiedenis. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen met een deugddoende wandeling in de bossen en weiden van het domein. Cultuurfans komen aan hun trekken bij het imposante Kasteel Pietersheim of de Waterburcht. Een ander prachtig en historisch domein is de landcommanderij Alden Biesen. Ooit was het de hoofdzetel van de Duitse Ridderorde, nu is het een historische site met onder meer Engelse en Franse tuinen, boomgaarden en een imposante waterburcht.

Rust vind je bij de vleet op de abdijsite van Herkenrode. Wat ooit de rijkste vrouwenabdij van de Nederlanden was, is nu een 100ha groot park van rust in een prachtig natuurdomein. Zo wandel je naar De Wijers met z’n 1001 vijvers en word je in de Kruiden- en Inspiratietuin één met de natuur. Nog een kasteeltip om af te sluiten? Het Kasteel van Heers (Borgloon) wordt momenteel gerenoveerd, maar het is er nog steeds prachtig wandelen. Je kan dit restauratieproject trouwens ook onder leiding van een gids bezoeken.

Meer wandelinspiratie?

Andere artikelen