Inloggen als federatielid

De beste meerdaagse trails voor beginnende hikers

Wandelen in de Hoge Venen
Wandelen in de Hoge Venen

Heb je de wandelmicrobe volledig te pakken en wil je graag op meerdaags avontuur? Fantastisch idee, maar bij het plannen van zo’n tocht komt er soms heel wat kijken. Zeker als beginner in het meerdaags wandelen ontbreekt het je soms nog aan ervaring. Misschien wel het belangrijkste aspect is het vastleggen van je route. Welk traject kies je als beginnende hiker nu best voor een meerdaags wandelavontuur? Bij wandel.be helpen we je graag op weg! Zoek het als beginnende hiker vooral niet te ver van huis. Uiteraard zijn landen als Oostenrijk of Zwitserland machtige wandelgebieden voor meerdaagse tochten, maar ook in en rond België zijn er heerlijke trails te vinden voor beginnende hikers. In deze blog geven we je alvast enkele tips op welke routes dichtbij huis je kan proeven van het langeafstandswandelen over meerdere dagen.

Tekst: wandel.be - Foto's: Ostbelgien Chris Eye Walker - Toerisme Vlaanderen (Jan D'Hondt), Medialife.be, Toerisme Oost-Vlaanderen, Visit Wallonia.

Routes voor meerdaagse hikes in Vlaanderen

Binnen de Belgische landsgrenzen zijn er al heel wat goede mogelijkheden om te proeven van het meerdaagse wandelen. Nog niet helemaal klaar voor het overwinnen van veel hoogtemeters en wil je vooral gewoon worden aan de opeenvolgende stapdagen? Dan zit je goed in Vlaanderen. Zo neemt de National Park Trail je mee op verkenning door het Nationaal Park Hoge Kempen. De wandeling is 110 kilometer lang en laat je genieten van heide- en vennenlandschappen, machtige panorama’s en waterplassen in Limburg. Op de trail in lusvorm kom je amper bebouwing en/of verkeer tegen, genieten in alle stilte dus. Idealiter wandel je de route in 4 à 5 dagen, in de buurt liggen voldoende logeermogelijkheden.

Ook in Vlaanderen lopen heel wat GR-routes, de Grote Routepaden. Het grote voordeel van deze routes is dat je ze handig kan indelen naargelang het aantal stapdagen je wenst te doen. Zo is de GR128 de befaamde ‘Vlaanderenroute’ die dwars door Vlaanderen loopt. Van het West-Vlaamse Kemmel tot Teuven in Voeren telt het pad ruim 473 kilometer aan wandelplezier. Daarnaast hebben heel wat Vlaamse regio’s ook een streekspecifieke GR. Zo is er de GR Uilenspiegel, een 160 kilometer lange lusvormige route grotendeels door Oost- en West-Vlaanderen, maar ook een stukje Zeeuws-Vlaanderen in Nederland. Het aanbod aan streek GR-routes is groot: zo vind je ze onder meer in het Hageland, Heuvelland of de Kempen. Wil je al wandelend meer te weten komen over de geschiedenis van WOI? Dan is de Western Front Way iets voor jou. Deze epische route volgt de frontlijn van maar liefst 1000 km van Nieuwpoort tot de Frans-Zwitserse grens, de eerste 95 kilometer loopt over Vlaamse grond.

Tips voor meerdaagse wandeltochten in Wallonië

Op zoek naar een trail met wat meer klimwerk, maar nog steeds binnen de Belgische landsgrenzen? Ga dan eens op wandelavontuur in de Ardennen. Je vindt er een uitgebreid aanbod aan trails en in de bosrijke en vaak rustige omgeving is het heerlijk wandelen. Zo vind je in de Oostkantons 109 kilometer plezier op de Venntrilogie, onlangs zelfs verkozen tot Wandelroute van het Jaar 2024. De route is op te splitsen in 6 etappes en verbindt de verschillende fabelachtige veenlandschappen. De Transfamenne is dan weer een stuk korter. Van Nassogne tot in La-Roche-en-Ardenne leg je 57 kilometer af, idealiter op te splitsen in drie wandeldagen. Onderschat deze route zeker niet, want er zijn ruim 1.000 hoogtemeters te overbruggen. Een volledige week wandelen? Dan is ‘La Transardennaise iets voor jou. In 160 kilometer wandel je van La-Roche-en-Ardenne naar Bouillon, een van de mooiste trajecten van België. Een andere mooie meerdaagse tocht is de ‘Escapardenne Eislek Trail’, die je in iets meer dan 100 kilometer van Kautenbach (Luxemburg) over de Belgische grens naar La Roche-en-Ardenne voert.

Langeafstandswandelen in Luxemburg: routetips

Het Groothertogdom Luxemburg is een piepklein landje, maar de wandelmogelijkheden zijn er oneindig. De keuze aan meerdaagse trails is er uitgebreid, en iedere route heeft z’n specifieke troeven en historiek. De bekendste is wellicht de Mullerthal Trail (112 km). In de regio met de bijnaam Klein Zwitserland wandel je door de rotsspleten van de Luxemburgse zandsteen, door historische bossen en langs idyllische waterstroompjes. Iets korter is dan weer de Lee Trail. In 53 kilometer, verdeeld over drie etappes, wandel je van Ettelbruck naar Kautenbach door dichte boslandschappen en rustige valleien. Deze is trouwens perfect te combineren met de Eislek Trail, die start in Kautenbach. Of ontdek eens de mijngeschiedenis in ‘het land van de rode rotsen’ op de Minett Trail (90 km).

Meerdaagse wandelmogelijkheden in Frankrijk

Ook net over de Franse grens zijn er heel wat opties voor meerdaagse wandelavonturen. Voor een wandeltocht in de bergen hoef je heus niet naar de Alpen of Pyreneeën. Op een relatief korte afstand van de Belgische grens bevindt zich het massief van de Vogezen. Met heel wat toppen boven de 1.000 meter is het de ideale voorbereiding op een trektocht in de hogere bergen. Wandel eens een stukje van de befaamde GR5-route of stel zelf enkele etappes samen van top naar top via de Route des Crêtes. Dichter bij huis bevindt zich langs de Opaalkust de prachtige GR120 wandelroute. Het volledige traject is 175 kilometer lang en brengt je van Bray-Dunes tot de Baai van Authie, maar is uiteraard ook in te korten. Of ken je de Franse Ardennen al? In het noordoosten van Frankrijk ontdek je het parc naturel régional des Ardennes. Ontdek de opties voor meerdaagse wandelingen hier.

Meerdaagse trails in Nederland

In Nederland kan je bij onze noorderburen ook heerlijk wandelen en prima kennismaken met het langeafstandswandelen. De routes zijn overwegend vlak, maar er zijn ook enkele uitzonderingen. Ken je de Dutch Mountain Trail al? Deze 100 kilometer lange route, met start in Kerkrade en finish in Maastricht, verbindt zeven ‘bergtoppen’ in Zuid-Limburg en trakteert je op snelstromende beken, rotswanden en magnifieke zichten. Zoek je het iets vlakker? De hedendaagse pelgrimstocht op het ‘Gelukkigerwijspad’ is een inspirerende route met start en finish in Amersfoort, opgedeeld in zes stapdagen. Ben je geïnspireerd door de avonturen van Arnout Hauben? Stap dan eens in het spoor van het 'Dwars door de Lage Landen' programma een stukje van het Pieterpad. Met ruim 500 kilometer tussen de Groningse Waddenkust en Maastricht heb je keuze genoeg om je tocht op te delen in enkele fijne etappes.

Meer wandelinspiratie?

Andere artikelen