Inloggen als federatielid

Wandelen langs fijne picknickplekken

Wandelen langs fijne picknickplekken.
Wandelen langs fijne picknickplekken.

De langere dagen, die het begin van de zomer inluiden, lenen zich perfect tot het maken van een stevige dagwandeling. Maar van al die stappen krijgt een mens ook honger. En geef toe, wat gaat er nu boven een fijne picknick onderweg? De charme van je zelf samengestelde picknick verorberen op een leuke plek is bijna niet te overtreffen. Eigenlijk kan je quasi overal picknicken, maar vaak wil je toch dat tikkeltje extra of het comfort van een zitbank. Of je nu het liefst je picknick opeet in een open grasvlakte, langs het water, in een tuin of park of zelfs middenin de wijngaarden, de keuze is volledig aan jou. Er zijn heel wat leuke picknickplekjes te vinden in Vlaanderen en bij wandel.be sommen we enkele leuke tips en bijzondere plaatsen op per provincie. Plan jij je volgende wandeling rond één van deze picknicklocaties?

Tekst: wandel.be - Foto's: Toerisme West-Vlaanderen, Toerisme Oost-Vlaanderen (David Samyn, Dronography), Toerisme Antwerpen, Toerisme Limburg (Ketelslagers, R. Lathouwers, L. Daelemans), Toerisme Vlaams-Brabant (Lander Loeckx)

Picknickplekken in West-Vlaanderen

Aan picknickzones geen gebrek in West-Vlaanderen, je vindt ze overal in het gevarieerde landschap. Een idylissche picknicklocatie bevindt zich aan de rand van het Helleketelbos in Poperinge. Je eet er je picknick op vlak naast een opgeknapt vakwerkhuisje. Heerlijk wandelen kan in het bos zelf of op het wandelnetwerk Hoppeland. Niet ver daarvandaan vind je picknickzone de Cocons in Loker, een belevingsplek die vorm wordt gegeven door enkele land art structuren. De omgeving van het Heuvelland is een schitterend wandelgebied met oneindige mogelijkheden. Wandel je in of rond Ieper? Dan is picknicken aan de voet van de imposante vestingen aan de rand van de stad een absolute aanrader. Wandel je op het wandelnetwerk Ieperboog of volg je de Palingbeekwandelroute? De picknickzone Hill 60 is een ideale plek om de krachten opnieuw aan te vullen.

Een picknick op het strand is altijd een goed idee. Heb je liever geen zandkorrels tussen je boterhammen? Langs de kust zijn er heel wat picknickbanken te vinden, zoals die aan het Hannecartbos in Koksijde, een natuurgebied dat deel uitmaakt van Ter Yde, een uitgestrekt duinencomplex van 260 ha dat uitstekend al wandelend te verkennen valt. Ooit al eens tussen de wijnranken je lunch opgegeten? Bij het wijndomein Altinus kan je tussen de rijpende druiven even uitrusten van je wandeling in de groene omgeving van Zonnebeke en op het wandelnetwerk van Ieperboog Oost. Ook bij wijndomein Ravenstein in Wervik geniet je van een idyllische picknick aan de vijver. Liever verpozen in het bos? Ga dan eens op zoek naar de rustgevende picknickbank in het Sint-Arnolduspark van Tiegem terwijl je wandelt in het land van Stijn Streuvels, wiens levensverhaal je kan beluisteren in één van de podwalks.

Picknickplaatsen in Oost-Vlaanderen

Voor een picknick ‘with a view’ moet je in de Vlaamse Ardennen zijn. In Maarkedal vind je zo een schitterend uitkijkpunt met houten platform, gelegen pal op de Omer Wattez wandelroute. Picknicken kan er met een fabelachtig zicht over de vallei van de Maarkebeek. Blijf je nog even in de streek? In het sprookjesachtige Muziekbos vind je naast enkele wandellussen ook leuke picknickzones.

In het Waasland vind je voortaan enkele opvallende rust- en uitkijkpunten in de W-vorm. Je geniet er van de rust en het uitzicht en neemt de omgeving van het Waasland in je op terwijl je picknickt. Voor een idyllische picknick langs het water moet je aan de Leie zijn. Ken je de Maaigemdijk in Ooidonk al? Vlij je neer in het gras, in de schaduw van de hoge bomenrij langs de oevers van de Oude Leie. Picknicken met zicht op een kasteel? Het is mogelijk in het kasteelpark van Hof ter Saksen in Beveren. Maak je een stadswandeling in Gent en zoek je een leuke lunchplek in het groen? Je bent er wellicht niet alleen, maar de binnentuin van de St-Pietersabdij is een echte hotspot.

Picknicklocaties in Antwerpen

Ook in Antwerpen is het heerlijk picknicken in de natuur. In Essen is er zo zelfs een heuse picknickwandeling, met onderweg heel wat leuke rustpunten om te genieten van wat lekkers. Om te wandelen in het zand hoef je niet altijd naar de zee te gaan, zo kan je in Nijlen genieten van wandelen door het losse zand en heidegebied van de Kesselse Heide. Rond de zandvlakte staan verschillende tafels.

Daar waar de drie kanalen Bocholt-Herentals, Dessel-Schoten en Dessel-Kwaadmechelen kruisen, vind je een unieke uitkijktoren van maar liefst 37 meter hoog. De toren beklimmen kan via de 216 trappen. Blijf je liever beneden? Haal er dan je picknick boven en kom op adem van een wandeling in de buurt. Ooit al eens op een eiland gepicknickt? Het kan middenin het Scheps natuurgebied in Balen. Zin in een cultuurwandeling? Ga dan eens terug in de tijd en wandel langs de Antitankgracht, gebouwd net voor WOII en bedoeld om Antwerpen te beschermen tegen een mogelijke tankaanval. Langs de gracht zijn er nog bijna 50 bunkers te zien. Pauzeer tijdens je wandeling op een van de vele picknickbanken, waar je eet met zicht op het water en de bunkers.

Picknickplekken in Limburg

In Katevennen, één van de toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen, vind je een bijzondere picknickplek. Je eet er je lunch onder een coconachtige sculptuur van cortenstaal en houten takken, ontworpen door nature artist Will Beckers. En uiteraard is het Nationaal Park één groot wandelparadijs. Royaal picknicken kan dan weer op het domein van de landcommanderij Alden Biesen. Zoek een leuk plekje in het gras van de grootste hoogstamboomgaard van West-Europa of het Engelse park met het kasteel als backdrop.

Wie Limburg zegt, denkt meteen aan de vele fruit- en boomgaarden van Haspengouw. Zo is de speel- en belevingsboomgaard van Grootloon is een leuke plek voor een picknick. In Sint-Truiden vind je op het hoogste punt van Helshoven ‘Helsheaven’, een unieke creatie gemaakt van tientallen gekapte fruitbomen in de omgeving. Picknicken bovenop een historische mijnterril? Dat kan onder meer in Beringen, waar je na de beklimming van de Avonturenberg kan genieten van een picknick met prachtig zicht op de stad.

Picknickplaatsen in Vlaams-Brabant

In en rond Holsbeek vind je het natuurgebied de ‘Hagelandse vallei’. Je wandelt er langs de wijnranken en ontdekt er de meanderende Winge. Genieten van een picknick kan er in alle stilte. Vlakbij vind je in Wezemaal ook de Wijngaardberg, waar je op de zuidflank aan het uitzichtpunt heerlijk kan picknicken. Picknicken tussen duizenden planten kan dan weer op een steenworp van Brussel in de iconische Plantentuin Meise. Zoek een leuk plekje op het gras of maak gebruik van één van de picknicktafels op de binnenkoer van het Pachthof en de Culinaire tuin.

Een picknick combineren met een wandeling in een van de vele tuinen en parken die Vlaams-Brabant rijk is, is trouwens ook een uitstekend idee. Wat dacht je van het Kasteel van Gaasbeek, het Kasteel van Beersel of het Kasteel van Horst? Picknicken met zicht op een kasteel, royaler wordt het niet! Nog enkele opvallende plekjes om te picknicken vind je in Herne. Ga er eens op ontdekking langs de verschillende markante landschapskubussen in de streek.

Respect voor de natuur

Ga je picknicken tijdens je wandeling? Dat doe je uiteraard steeds met respect voor de natuur. Ruim alles netjes op of neem je afval terug mee en laat de picknickzone proper achter.

Meer wandelinspiratie op wandel.be?

Andere artikelen